Кламер БГ - Новини: Иван Костов: Мнозинството във ВСС да подадат оставки след решението на КС за Гешев

Иван Костов: Мнозинството във ВСС да подадат оставки след решението на КС за Гешев

България

|
Вт, 08 Фев 2022г. 20:31ч.
Иван Костов: Мнозинството във ВСС да подадат оставки след решението на КС за Гешев

Иван Костов: Мнозинството във ВСС да подадат оставки след решението на КС за Гешев

Решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор, осветява пълната непригодност на сегашния Висш съдебен съвет. Това коментира бившият премиер Иван Костов пред Mediapool, припомняйки как през юли м.г. мнозинството в пленума на ВСС отхвърли като "недопустимо" искането на служебния министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на Иван Гешев. Повечето членове на ВСС заявиха, че правосъдният министър няма право да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

След като Конституционният съд се произнесе единодушно, че е това искане е допустимо, има само две възможности да се обясни поведението на въпросното голямо мнозинство във ВСС, посочи Иван Костов:

Първо: Не познават Конституцията на Република България и следователно са фундаментално некомпетентни;

Второ: Знаят, че нямат основание, но спират с нарушение искането на министъра на правосъдието, следователно са зловредни.

"Ако имат някакво достойнство и морал, и в единия и в другия случай следва да си подадат веднага оставките. Решението на Конституционният съд ги осветява като напълно непригодни да упражняват висшата съдебна власт", коментира Костов.

Самият Иван Гешев също твърдеше, че министърът на правосъдието няма право да му иска оставката, включително при данни за извършено тeжкo нapyшeниe, cиcтeмнo нeизпълнeниe нa зaдължeния и накърняване на престижа на съдебната власт.

"Mиниcтъpът нa пpaвoсъдиeтo нямa пpaвoмoщия дa пpaви пpeдлoжeниe зa пpeдcpoчнo ocвoбoждaвaнe oт длъжнocт нa главния прокурор и пpeдceдaтeлите на двете върховни съдилища", заяви главният прокурор Гешев в позицията си до Конституционния съд по делото, което в крайна сметка приключи с единодушно решение за обратното.

mediapool.bg