Кламер БГ - Новини: Иван Гешев се прибра от САЩ при безпрецедентни мерки за сигурност

Иван Гешев се прибра от САЩ при безпрецедентни мерки за сигурност

България

|
Нед, 14 Май 2023г. 11:53ч.
Иван Гешев се прибра от САЩ при безпрецедентни мерки за сигурност

Иван Гешев се прибра от САЩ при безпрецедентни мерки за сигурност

Главният прокурор Иван Гешев се прибра от САЩ с полет от Франкфурт, съобщи бТВ. Гешев е кацнал късно снощи на терминал 2 на летище София в 22:40 минути.

Сайтът "Биволъ" посочи във фейсбук страницата си, че главният прокурор се е прибрал при безпрецедентни мерки за сигурност. Десет минути преди да е изведен от самолета, периметърът е бил проверен от полицейски кучета. На място е имало и специален автомобил, заглушаващ сигналите, в т.ч. такива на мобилните мрежи. Кортежът е прибрал Гешев от пистата директно от самолета, твърди във фейсбук сайтът.

В четвъртък кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви, че първото нещо, което министърът на правосъдието в нейното правителство ще направи, е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ окачестви идеята като "добра", а Йордан Цонев направо я "приветства".

Ден по-късно, на 12 май, шестима членове от прокурорската колегия внесоха във ВСС предложение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. Мотивите – "тежко нарушение на служебните задължения". Според шестимата тежкото нарушение е в участието на израелския експерт в разследването на взрива на кортежа на Иван Гешев на 1 май.

Към момента главният прокурор не е коментирал случая.

mediapool.bg