Кламер БГ - Новини: Гешев иска сваляне на имунитета на кандидат "Изправи се! Мутри вън!" в Бургаско

Гешев иска сваляне на имунитета на кандидат "Изправи се! Мутри вън!" в Бургаско

България

|
Ср, 07 Юли 2021г. 13:23ч.
Гешев иска сваляне на имунитета на кандидат "Изправи се! Мутри вън!" в Бургаско

Гешев иска сваляне на имунитета на кандидат

Главният прокурор Иван Гешев внесе искане до ЦИК за сваляне на имунитета на кандидата за депутат за инициали Ц.Г., срещу когото са събрани данни за купуване на гласове. Държавното обвинение не съобщи името и политическата формация на кандидата.

Тези инициали съвпадат с името на Цветелин Георгиев, който е кандидат за депутат от листата на "Изправи се! Мутри вън!". Георгиев отрича да има връзка с купуване на гласове, но ще се оттегли от участие в изборите.

Прокуратурата съобщава, че в хода на разследването са извършени разпити на свидетели, в това число пред съдия, приобщени са веществени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса, съобщи държавното обвинение.

Разследването срещу е свързано с полицейската акция на 29 юни в бургаското село Маринка. Прокуратурата твърди, че кандидатът е дал пари на четирима души, за да гласуват за него. Предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е от една до шест години затвор и до двадесет хиляди лева глоба.

Водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" в Бургас Живко Табаков коментира, че ще окаже пълно съдействие на полицията и прокуратурата за установяването на истината.

"В листата в Бургас случаят се изяснява. Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи върховенството на закона! От този момент нататък Георгиев е отстранен от листата, за да се изясни цялата истина и да не се възпрепятства разследването. За нас върховенството на закона е основна ценност и всяко негово нарушение, независимо от кого, смятаме за крайно неприемливо", коментира Табаков.

mediapool.bg