Кламер БГ - Новини: Гешев не успя да блокира процедурата за уволнението си пред ВСС

Гешев не успя да блокира процедурата за уволнението си пред ВСС

България

|
Четв, 01 Юни 2023г. 15:25ч.
Гешев не успя да блокира процедурата за уволнението си пред ВСС

снимка БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев и адвокатката му не се явиха на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък, където продължава процедурата за дисциплинарното му освобождаване от длъжност. Едновременно с това Гешев направи опит да блокира процедурата за своето уволнение, който обаче бе отхвърлен от членовете на ВСС.

Уволнението на Иван Гешев се иска от шестима членове на Прокурорската колегия за грубо нарушаване на служебните задължения. Той е нарочен за направено устно разпореждане, с което се е намесил незаконно в разследването на взрива в близост до бронираната му лимузина. Гешев твърди, че по това време е бил в отпуска и е заместван от Борислав Сарафов.

Ключова в този случай е появата на израелски експерт на мястото на взрива, без да е ясно какъв е този човек и в какво качество се намесва в огледите.

Няколко дни след първото искане за остраняване Гешев бе нарочен и от своя заместник Борислав Сарафов като автор на незаконния запис на разговора си с члена на Прокурорската колегия Йордан Стоев. Членове на Прокурорската колегия внесоха второ искане за уволнението на шефа на държавното обвинение.

Опити за шиканиране

Главният прокурор бе поискал от ВСС отлагането на заседанието, защото е в Бургас на отдавна планирана международна конференция. ВСС отхвърли това искане с 14 гласа "за" и 5 "против".

После съдебният съвет отхвърли единодушно и искането на Гешев за спиране на дисциплинарната процедура. Главният прокурор се беше мотивирал с факта, че атакува легитимността на ВСС пред Конституционния съд.

Мандатът на ВСС изтече на 2 октомври м.г., но съветът продължава да заседава в стария си състав, защото парламентът не успя да избере нови членове.

Гешев използва това и поиска от КС да излезе с тълкувателно решение дали може да бъде сменен от ВСС, който работи в условия на изтекъл мандат. Искането на Гешев за блокиране на дисциплинарната процедура бе отхвърлено с аргумента, че това е искане за тълкуване на конституцията, а не за обявяване на законова норма за противоконституционна.

Явно има подкрепа за смяната на Гешев

Гласуването във ВСС в четвъртък отново показа, че има необходимите 13 гласа за уволнението на Гешев, които ще бъдат достатъчни след влизането в сила поправките в Закона за съдебната власт. Промените още не са обнародвани в Държавен вестник, което се очаква да стане в петък. В момента за уволнението на главния прокурор са нужни 17 гласа.

ВСС няма да гласува за уволнението на главния прокурор в четвъртък. Съветът първо трябва да разгледа доказателствата на главния прокурор, както и исканията му за събирането на допълнителни доказателства.

В понеделник ще има още едно заседание на ВСС, на което ще се разгледа второто искане за неговото уволнение. Тогава обаче Иван Гешев излиза в платен отпуск за цялата седмица. ВСС показа, че не смята да съобразява заседанията си с командировките и отпуските на главния прокурор.

И адвокатът болен

Адвокатката на Иван Гешев - Радостина Константинова – Томова, наета да му помага във ВСС, също се оказа болна в четвъртък.

Членът на ВСС Атанаска Дишева обвини Гешев, че се опитва превратно да упражнява правата си, т.е. да шиканира дисциплинарното производство. Тя каза, че конференцията в Бургас е била планира планирана, а Гешев не е казал нищо за нея на предишното.

Главният прокурор често участва в заседанията на Пленума на ВСС онлайн и не стана ясно защо не може да отдели няколко часа в петък, за да се включи от Бургас.

За медицинското на адвокатката Дишева каза: “Видно от диагнозата, както и от дългогодишната ми работа като съдия, смея да твърдя, че съм придобила достатъчно разбиране и житейки опит, за да предположа, че това не е внезапно появило се състояние“.

По-късно болничният лист бе публикуван на профила на адв. Николай Хаджигенов във Фейсбук, от който се разбира, че адв. Томова има дископатия.

Пред ВСС Атанаска Дишева допълни, че присъствието на адвокат в производството не е задължително.

Израелският експерт ще бъде изслушан

Членовете на ВСС показаха много сериозно отношение към направените доказателствени искания от Иван Гешев и членовете на Прокурорската колегия, които искат уволнението му.

ВСС прие, че ще изслуша шефа на следствието Борислав Сарафов, неговият заместник Ясен Тодоров и следователите, които работят по делото за взрива. Най-интересният събеседник на ВСС ще бъде прословутия израелски експерт, който също ще бъде търсен за показания.

mediapool.bg