Кламер БГ - Новини: Иван Гешев: Аз правя неща, които други само могат да обещаят

Иван Гешев: Аз правя неща, които други само могат да обещаят

България

|
Пет, 26 Юли 2019г. 12:02ч.
Иван Гешев: Аз правя неща, които други само могат да обещаят

Аз правя неща, които другите могат само да обещаят, каза в петък заместник-главният прокурор Иван Гешев в отговор на протеста, организиран от "Демократична България" и граждани в четвъртък пред Висшия съдебен съвет. Извънпарламентарната опозиция настоява за оттегляне на номинацията на Гешев за главен прокурор заради политизираните му коментари. В петък Гешев обясни, че не се притеснява от конкуренция за позицията, макар че такава най-вероятно няма да се появи.

"Не следя политически събития, не съм в час с политическия дневен ред. От какво да ме притесняват номинациите? С риск да звучи по интересен начин, ще кажа едно нещо – аз правя неща, които другите могат само да обещаят", каза Гешев в интервю за "Нова телевизия".

В последните няколко дни заместник-главният прокурор е говорител на прокуратурата по акцията срещу фирмата за киберсигурност Tad Group. Разследващите обвързаха компанията с хакерската атака срещу НАП иизтичането на даните на милиони българи. Преди ден стана ясно, че всички служители на Tad Group са подали молби за напускане.

"Напуснали са вероятно по лични причини. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на служителите. Ще се работи и с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декриптиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", обясни Гешев.

В четвъртък спецпрокуратурата повдигна обвинение към подбудителство на собственика на фирмата Иван Тодоров и на търговския директор Георги Янков. Първият обвиняем бе компютърният специалист Кристиян Бойков, който също е служуител на компанията.

Иван Гешев обяви, че санамерени 500 хил. пароли и 500 хил. имейли в компютрите на фирмата.

"Това едва ли може да се впише в термина "законно" и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни.

Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на киберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм", добави заместник-главният прокурор.

mediapool.bg