Кламер БГ - Новини: Иван Гешев: Аз не съм човек, който е престъпник

Иван Гешев: Аз не съм човек, който е престъпник

България

|
Пет, 31 Юли 2020г. 18:07ч.
Иван Гешев: Аз не съм човек, който е престъпник

"Аз не съм човек, който е престъпник. Аз съм човек, който защитава и работи закона над 20 години – от полицаи, през следовател, през всички нива на съдебната система до главен прокурор". Това обяви в петък главният прокурор Иван Гешев по време на посещението си в Ямбол. Той бе попитан от журналисти дали ще се намери някой редови прокурор, който ще има смелост да го разследва.

"Моята цел е българските граждани чрез правосъдие да получат справедливост. Аз знам, че имам врагове. Знам, че това което направих и милиардите, които засегнах с работата си, ще има реакция. Част от реакцията е политическата реакция. Знам, че прокуратурата ще бъде атакувана, ще бъдат направени опити тя да бъде унищожена както по времето на Иван Костов. Но съм твърдо решен да продължа да работя по същия начин", декларира Гешев.

"И ще го кажа по следния начин, за да ме разберете правилно: Аз ще правя каквото трябва да се направи, а оттук натам да става каквото ще", каза още той. От 23 дни в София и другите големи градове на страната има големи граждански протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор.

Гешев повтори, че с решението на Конституционния съд е "рухнал митът за всесилния и неподлежащ на контрол български главен прокурор".

"Мит, който беше разпространяван от политически среди и НПО-та, на които целта им е да бъде унищожена българската прокуратура. Този мит рухна с решението на КС и това решение е ясно – българският главен прокурор не може да контролира разследвания, които се водят срещу него. Е, сега... в прокуратурата и във всяка организация има хора, които са проблем", допълни главният прокурор.

Той обясни: "Във всяко стадо има и мърша, вероятно има и в нашето, но аз съм сигурен, че в българската прокуратура работят достойни магистрати, които спазват закона и действат според закона, доказателствата и вътрешното си убеждение. Не смятам, че съм извършил нещо, за което към момента някой трябва да ме разследва".

Докато главният прокурор говореше пред журналситите наблизо имаше и протестиращ, който настояваше за оставката му и носеше плакат с надпис "геШтапо". Гешев реши да покаже пред медиите, че няма притеснения от демонстрантите, които искат оставката му и подвикна към мъжа:" Здравейте, елате по-близо, за да ви снимат,. Нали затова сте дошли. Елате, не се крийте". Протестиращият се приближи и обяви, че не се крие. Малко след събитието в YouTube канала на прокуратурата беше качен запис именно от тази случка, а видеото бе кръстено "Граждански протест".

Преди седмица Конституционният съд излезе с тълкувателно решение, с което обяви, че главният прокурор лично не може да се меси в разследванията, които се водят срещу него. Въпреки това институцията остава строго централизирана и Иван Гешев запазва пълната си власт над всички прокурори. Той може издава разпореждания на прокурорските шефове и има множество вътрешни механизми да влияние върху всички процеси в институцията.

mediapool.bg