Кламер БГ - Новини: Производители на ток подкрепиха шефа на КЕВР, търговци няма да се месят в спора му с БСП

Производители на ток подкрепиха шефа на КЕВР, търговци няма да се месят в спора му с БСП

България

|
Ср, 04 Юли 2018г. 19:56ч.
Производители на ток подкрепиха шефа на КЕВР, търговци няма да се месят в спора му с БСП

Най-големите части инвеститори в българската енергетика също защитиха председателя на енергийния регулатор Иван Иванов от нападките на лидера на БСП Корнелия Нинова, чиято партия внесе в петък искане парламентът да отстрани Иванов от поста му, защото не разглеждал подписка на партията за спиране на сделката за покупката на активите на чешката ЧЕЗ у нас от пазарджишката фирма "Инерком". Той обясни, че няма правово основание да взема решения на база подписки и определи действията на БСП като политически натиск над независим държавен орган.

Във вторник работодателските организации подкрепиха Иванов в писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, сега това правят и от Националната енергийна камара, обединяваща собствениците на над 50% от инсталираните енергийни мощности с 11 млрд. лв. инвестиции в сектора.

Търговци на ток, обединени в Асоциацията "Свободен енергиен пазар" (АСЕП), пък се разграничиха от спора на Иванов с БСП и обявиха, че е " лоша и некоректна практика участници на пазара на електроенергия, работодателски организации или отделни търговски компании, подлежащи на регулаторни решения от страна на КЕВР, да изразяват отношение по политически искания".

"Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара, както и в подкрепа на регулаторната и финансовата стабилност на отрасъла. В този смисъл подкрепяме усилията на независимия и избран по професионални критерии състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за установяване на предвидима регулаторна среда, недопускане на политическа намеса в приеманите решения и финансово стабилизиране на енергийния сектор", посочва се в разпространено до медиите становище на Националната енергийна камара по казуса с Иванов.

Енергийният бизнес вярва, че "независимостта и експертността на КЕВР следва да бъдат запазени като гаранция за регулиране на структуроопределящия енергиен отрасъл в съответствие с българското и европейското право".

В писмото се допълва, че инвеститорите в сектора очакват енергийният регулатор да остане стабилен и независим в момента на очаквани съществени промени в сектора, свързани с либерализация на електроенергийния пазар, а "не дестабилизация и искания за оставки".

В камарата членуват двете американски въглищни централи "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", доставчиците на ток ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-ПРО", както и Асоциация "Хидроенергия“ и

Българската фотоволтаична асоциация.

Търговците на ток обаче излязоха със становище, в което се посочва, че коментари по исканата от БСП оставка на Иванов, независимо че и тази партия е участвала в избора му, трябва да правят само политически организации, защото исканото отстраняване на регулаторния шеф е политически акт.

Според АСЕП "непоискано изразяване на отношение накърнява независимостта на регулаторния орган, създава условия за влияние върху решенията на КЕВР в бъдеще, пречат за нормалната работа на Комисията, могат да възпрепятстват налагането на предвидима регулаторна среда и по същество представляват политическа намеса от страна на пряко заинтересовани неполитически организации".

Асоциацията предлага, з ада се избягва в бъдеще подобна ситуация, шефът на КЕВР да не се избира само от парламентарни групи на политически партии. "Апелираме браншовите неправителствени асоциации в сектор електроенергетика, топлоенергетика, ВиК и природен газ да имат също право да номинират или излъчват свои представители. Чрез техния богат практически опит ще се гарантира

нормалното функциониране на регулираните от Комисията сектори. Промяна на модела на избор на членове на КЕВР ще даде възможност за по-добро балансиране от страна на Регулатора между политическите,

бизнес и потребителски интереси", смята организацията, ръководена от Соня Кадиева, съпруга на бившия представител на БСП и сегашен лидер на партията "Нормална държава" Георги Кадиев.

mediapool.bg