Кламер БГ - Новини: И софийската полиция иска Гешев да е главен прокурор

И софийската полиция иска Гешев да е главен прокурор

България

|
Ср, 14 Авг 2019г. 15:39ч.
И софийската полиция иска Гешев да е главен прокурор

Столичната полиция се нареди на дългата опашка от "трудови колективи", подкрепящи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. На сайта на държавното обвинение бе публикувано становище на шефа на СДВР Георги Хаджиев, в което се заявява, че сътрудничеството между полиция и прокуратура, в частност с Гешев, е много добро.

"Считам, че същият притежава необходимите професионални и нравствени качества за изпълнение на длъжността главен прокурор", пише полицейският шеф.

Това не е първата позиция в подкрепа на Гешев, който е единствен и почти сигурен следващ главен прокурор. Досега подкрепата бе от прокурори и следователи.

Случаят със СДВР е "малко" по-особен, тъй като МВР е част от изпълнителната власт, която по закон не би следвало да се намесва в работите на съдебната. Самият Гешев обаче заяви, че не харесва разделението на властите, прокламирано по думите му от "десни екстремисти", и каза, че трябва да има и сътрудничество.

И преди подкрепата на полицията беше ясно, че Иван Гешев е фаворит на правителството. С аргумента, че не иска да внася разделение сред прокурорите, правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да издигне конкурент на Гешев за поста, въпреки че имаше такова правомощие.

Масираната подкрепа за Гешев от различни прокуратури продължава. В сряда на сайта на държавното обвинение бе публикувана декларация от общите събрания на обвинители в пловдивския район

.

Тя е в отговор на становище на пловдивските адвокати, които миналата седмица разкритикуваха кандидатурата на Гешев. В прокурорската декларация се говори за атаки срещу Висшия съдебен съвет заради процедурата по избор.

"Всеки орган, гражданин, организация, сдружение могат да задават въпроси към излъчения кандидат, на които той ще отговори при провеждане на събеседването. Така че в момента ни се струва, че не се цели компрометиране само личността на излъчения кандидат, колкото компрометиране на Вашето решение, както и законовите основания на базата, но които то е взето. По този начин като че ли се цели атака срещу учредените с последните изменения на конституциятa статут на органите на съдебната власт и начини на избирането на техните ръководители", пишат пловдивските прокурори.

mediapool.bg