Кламер БГ - Новини: И президентът възмутен от закона, който гони къмпингарите, но не и багерите от плажа

И президентът възмутен от закона, който гони къмпингарите, но не и багерите от плажа

България

|
Ср, 19 Юни 2019г. 15:50ч.
И президентът възмутен от закона, който гони къмпингарите, но не и багерите от плажа

Екипът на президента Румен Радев все още преценява дали той да наложи вето върху спорния Закон за устройството на Черноморското крайбрежие, който ограничава дивото къмпингуване и предизвика граждански протести.

"Моят екип работи по всички обстоятелства, свързани със закона. Тогава мога да кажа повече информация", каза държавният глава в сряда.

По думите му обаче "застрояването и бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем".

"Волята на законодателя да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време да наблюдаваме как има варварско наливане на бетон по плажната ивица, далеч от погледа на всички институции, не е в интерес на гражданите и общество“, добави той.

Президентът бе призован от двадесет организации, обединени в групата "Бетономорие", да върне промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Миналата седмица започнаха нови протести срещу презастрояването и ограничаването на къмпингуването, а на 20 юни се очаква "Бетономорие" да издигне протестен лагер пред сградата на президентството.

Законовите промени гласят, че палатки, кемпери и каравани могат да се разполагат само в изрично определени зони, като за нарушителите са предвидени сериозни глоби. В същото време според природозащитници поправките стимулират застрояването на Черноморието. Те нарушават конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които са изключени от регламента.

"Демократична България": Репресия срещу природосъобразния туризъм

Срещу приетите промени се обявиха и от политическата коалиция "Демократична България", която ги определи като "средство за репресия срещу природосъобразния туризъм".

"Глобите и имуществените санкции са страховити, но те са насочени единствено към свободно плажуващите и свободно къмпингуващите. Приетите промени превръщат закона в средство за репресия срещу хората, които търсят запазена природа, красив пейзаж и природосъобразен туризъм и които не искат да се подчинят на матрицата на масовия туризъм в страната на министър Ангелкова", посочват от "Демократична България".

Нови възможности за застрояване

От коалицията пишат, че 22-те поправки в закона са предложени от вносителя без анализ на ефекта от приложението на закона от създаването му до днес и без оценка за въздействие върху околната среда.

"Зад фразите за така необходимото опазване на дюните остават скрити истинските мотиви – да се отворят възможности за ново застрояване на плажната ивица".

Според коалицията промените не почиват на здрава икономическа логика и обслужват корупционни практики, като загърбват интересите на местното население и на държавата и "затвърждава представата за Черноморието, като перачница на пари и място, където законите се прилагат избирателно".

"Демократична България" настоява изпълнителната власт да възстанови своята собственост върху елементи от крайбрежната ивица, които по закон са изключителна държавна собственост.

"Ще бъде прекалено оптимистично обаче да очакваме прокуратурата да се самосезира и да предприеме стъпки за защита на обществения интерес – във връзка с незаконното строителство или възстановяването на държавна собственост. Но няма да бъде пресилено да видим назначаването на цяла армия от близки на властта хора още това лято, които да се насочат към нищо непредполагащите свободно къмпингуващи, на които България този сезон ще предложи още по-малък избор".

"Всичко това ни кара да заявим, че законодателството стоящо зад гръмкото име ЗУЧК и дейността на Министерство туризма днес носят огромна щета на българския туризъм и бизнес като цяло и са най-голямата пречка за неговото развитие в бъдеще", завършва позицията на "Демократична България".

mediapool.bg