Кламер БГ - Новини: ЕП призова за историческо помирение между България и Северна Македония

ЕП призова за историческо помирение между България и Северна Македония

Свят

|
Четв, 19 Май 2022г. 16:24ч.
ЕП призова за историческо помирение между България и Северна Македония

Сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент прие два доклада, в които призовава Съвета на ЕС да започне незабавно преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС, особено в рамките на геостратегическия контекст на руската инвазия в Украйна.

В доклада за Северна Македония се отбелязват рисковете от нарастващата икономическа и енергийна зависимост от Китай и Русия и се предупреждава, че зависимостта от инвестиционни заеми, финансирани от Китай, увеличава уязвимостта на региона, съобщи БНР.

В документа се призовава за историческо помирение въз основа на определената обща история, както е предвидено в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, между България и западната ни съседка.

На този фон министър-председателят Кирил Петков се срещна с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи в София, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Двамата са обсъдили актуални въпроси от "европейския дневен ред".

"Европейската политика в региона на Югоизточна Европа и войната в Украйна също бяха сред темите, дискутирани на срещата. В рамките на разговора премиерът Кирил Петков посочи, че България и занапред ще продължава да има активна роля за стабилността и просперитета в Югоизточна Европа, съобщават още от пресслужбата на Министерския съвет", съобщиха от Министерския съвет.

България е под силен натиск да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната й рамка за ЕС още през юни, но засега няма официална информация, че това може да стане.

От прессъобщението на МС не става какво двамата са говорили по тази тема.

Тази седмица на визита у нас е и помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която е на посещение у нас.

Преди ден тя се срещна с президента Румен Радев

"България е най-заинтересована от по-бързото започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония, но очакваме ясни и категорични правнообвързващи механизми и реални стъпки за изкореняване на езика на омразата и на системните примери за дискриминация на гражданите с българско самосъзнание", заяви държавният глава.

Той допълни, че от ключово значение за ускоряването на европейския път на РСМ е изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, постигането на устойчиви и необратими решения за развитието на двустранните отношения, както и вписването на македонските българи в конституцията на страната наравно с другите части от народи, за да се гарантират техните права.

"По тази тема в българското общество е формиран широк консенсус, потвърден от парламента, и всяко отстъпление застрашава стабилността в самата страна-член на ЕС", посочи още президентът Румен Радев.

mediapool.bg