Кламер БГ - Новини: И двете ленти на пътя през Владая ще бъдат пуснати преди зимата

И двете ленти на пътя през Владая ще бъдат пуснати преди зимата

България

|
Пет, 01 Окт 2021г. 20:41ч.
И двете ленти на пътя през Владая ще бъдат пуснати преди зимата

И двете ленти на пътя през Владая ще бъдат пуснати преди зимата

И двете пътни платна на пътя през Владая ще бъдат пуснати преди зимата, а пътят Перник - Драгичево - Рударци - Кладница на 1 декември. За това се разбраха на среща при премиера Стефан Янев кметовете от засегнатите населени места с министъра на регионалното развитие арх.Виолета Комитова. Те бяха водени от кмета на Перник Станислав Владимиров и Мая Манолова от "Изправи се. БГ! Ние идваме!".

До срещата при премиера се стигна след като Станислав Владимиров, който е част от Инициативния комитет на президента Румен Радев за преизбирането му, не успя да се разбере с регионалния министър за пускането на пътя.

Пътят през Владая е вторият най-натоварен у нас след магистрала "Тракия" с дневно преминаващи средно около 30 000 автомобила, посочи Мая Манолова.

Това е 3.4-километров участък, който осигурява връзката на Югозападна България със София, и всекидневно се ползва от жителите на Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Сандански и други населени места.

На 15 октомври ще бъде пуснато ремонтираното платно

Участъкът не е ремонтиран основно в последните 20 години. Работа по пътното платно Перник - София започна ден преди служебното правителство да встъпи в длъжност - на 11 май. Така цялото движение става в съседното платно, което е разделено по средата с конуси. Ефектът е, че в пиковите часове там се образуват километрични колони от автомобили и има случаи, при които взимането късата иначе отсечка може да отнеме и около час.

В същото време ремонтът на платното от Перник в посока София приключи още в края на юли. Той беше направен от пътно-поддържащата фирма за област Перник - "Пътища Перник" ДЗЗД. След това обаче обектът беше спрян с решение на АПИ. Не се пуска и движението по ремонтирания участък, защото няма мантинели и маркировка. И така вече над 2 месеца.

Сега регионалният министър е обещала на 15 октомври да бъде пуснато ремонтираното платно с реверсивно движение. Неремонтираното платно ще бъде затворено, за да се изкърпят многобройните дупки по него и да се подготви пътят за зимата. Така до началото на зимния сезон пътят трябва да бъде отворен, е обещала арх. Комитова, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Регионалният министър не каза нищо след срещата при премиера, а само кимаше утвърдително с глава.

Маркировката и мантинелите поскъпват със 350 000 лв. за два месеца

Изненадващо поставянето на маркировката и мантинелите за довършването на участъка само за два месеца са поскъпнали с около 350 000 лв., стана ясно от представените разчети.

В средата на август и.д. председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Ивайло Денчев съобщи, че ще са нужни около 600 000 лв. за поставеното на ограничителните системи и маркировката. Днес представената сметка от него вече беше 946 000 лв. Почти всички средства се осигуряват от бюджета на МРРБ, а само 50 000 лв. от бюджета на АПИ, каза инж. Денчев.

Той обясни разликата от около 350 000 лв. с това, че сметката през август била експертна, а сега е направен точен разчет на строително-монтажните дейности (СМР).

Избират изпълнителя с покана

Все още обаче няма яснота кой ще поставя маркировката и мантинелите. Тепърва предстои да бъде обявена обществена поръчка, като тя най-вероятно ще е договаряне с покана до определени фирми, обясни Ивайло Денчев.

По думите му работата не може да бъде възложена на ДЗЗД "Пътна безопасност - Югозапад", която има спечелен договор с АПИ за поставяне на ограничителните системи за Югозападен район. Причината е, че вече е надвишена заложената стойност в договора с тях, посочи инж. Денчев. В ДЗЗД "Пътна безопасност - Югозапад" влизат фирмите влизат компаниите "Ел Те Ай" София и "КМВ-системи за пътна сигурност"-Перник.

Пътят Рударци - Кладница ще е готов за 1 декември

Другото постигнато споразумение на срещата с премиера е, че ремонтът на пътя Рударци - Кладница ще приключи преди началото на зимата - на 1 декември, каза Мая Манолова.

Това обаче е малко вероятно да се случи, ако се съди от публикуваните документи по договора в профила на купувача на АПИ. Началото на ремонта на 9-километровия участък започва на 1 ноември 2019 г. и по план трябва да приключи за година и половина, т.е. до лятото на 2021 г.

Но в хода на ремонтните дейности непрекъснато възникват непредвидени ситуации, които не са били отразени в първоначалния проект. Те са свързани с премахването на паважна настилка на територията на природен парк "Витоша" и замяната й с асфалт. Следва подмяна на водопровод, който се оказва на 10 - 15 см под пътната настилка, непосочен захранващ кабел за помпената станция на Рударци и за капак се появява и свлачище при 4 километър.

И ако всички останали проблеми вече са решени, този със свлачището повече от половин година остава нерешен. А докато той не се реши, пътят няма как да бъде завършен.

По думите на кмета на Перник на срещата при премиера е постигнато съгласие и е поет ангажимент с изпълнителя - "Нивел строй", да се подпише анекс към договора за укрепване на свлачището, за да може да бъде довършен ремонтът на пътя.

Засега единствено е подписан допълнителен анекс между АПИ и "Нивел строй" от август 2021 г., с който се удължава срокът за изпълнение на обекта с още 165 дни, което е около половин година. Така че преди зимата пътят от 9-километра няма как да бъде ремонтиран. Иначе цената на ремонта е 6.8 млн. лв. с ДДС.

mediapool.bg