Кламер БГ - Новини: И в най-желаните от седмокласниците гимназии все още има места

И в най-желаните от седмокласниците гимназии все още има места

България

|
Ср, 24 Юли 2019г. 17:17ч.
И в най-желаните от седмокласниците гимназии все още има места

След второто класиране за гимназиите все още има единични свободни места и в най-добри училища в по-големите гладове в страната. Това показват данните за свободните места за третото класиране, обявени от регионалните управления на образованието. По-масово незаети места има в професионалните гимназии, както и в паралелки с професионален профил.

В София незаети места има в десетте гимназии, в които баловете за прием бяха най-високи на първото класиране ученици. В Софийската математическа гимназия свободни са 4 места. Възможности за прием на трето класиране има и в 164-а Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", в 91-а Немска езикова гимназия, в 73-о Средно училище "Владислав Граматик", Технологично училище "Електронни системи" към ТУ - София, в Първа и във Втора английска гимназия, във Френската езикова гимназия.

В Пловдив също има свободни места в най-желаните училища - езиковите гимназии "Пловдив" и "Иван Вазов", във Френската езикова гимназия. Заети са обаче бройките в училището с най-висок бал при първото класиране - Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов". Свободните места в елитните гимназии в града обаче са единични. Масово има незаети бройки в професионални паралелки, включително и предлагащи промотираното от правителството дуално обучение (чрез практика във фирми). Такъв е случаят с Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване например. Доста свободни места има и в рпофесионалните гимназии по транспорт, по строителни технологии по машиностроене, по механотехника.

Във Варна и в Бургас повечето от желаните училища са запълнили бройките си след второто класиране. Във Варна свободните места са основно в професионалните училища и паралелки. Единични незаети бройки има в ІV ЕГ "Фредерик Жолио Кюри". В Бургас все още може да се кандидатства в Немската езикова гимназия "Гьоте".

Подаването на заявленията за третото класиране приключва в четвъртък, 25 юли.

В последното подреждане могат да участват, както неприети до момента ученици, така и такива, които вече са се записали в някое училище на предходните два етапа от подреждането. За първата група - некласираните, заявления за кандиатстване се подават онлайн, каквато беше процедурата за първото подреждане.

Седмокласниците, които вече са се записали в гимназия, но искат да кандидатстват за свободните места, останали за третото класиране, трябва да подадат документи само в училищата-гнезда, които се определят за всяка област. Преди това те трябва да изтеглят документите си от училището, в което вече са приети. При това положение те губят мястото си в паралелката, в която са се записали.

След обявяването на третото подреждане, всяко училище ще попълва индивидуално останалите свободни места.

mediapool.bg