Кламер БГ - Новини: Нарушител на карантината в София излезе от ареста срещу 10 000 лв. гаранция

Нарушител на карантината в София излезе от ареста срещу 10 000 лв. гаранция

България

|
Нед, 29 Март 2020г. 21:37ч.
Нарушител на карантината в София излезе от ареста срещу 10 000 лв. гаранция

Районният съд в София пусна срещу парична гаранция от 10 00 лева Георги Божков, който беше арестуван за умишлено нарушаване на правилата за задължителна карантина. Това е първият случай на задържан в София след влизането в сила на новите правила срещу разпространението на коронавирусната инфекция.

Заседанието на съдебния състав в неделя се състоя по скайп, а в съда имаше специално избрана зала, в която да могат да бъдат осигурени задължителните изисквания за дистанция.

Мъжът първо отказал да спази процедурата на летището в София, след като се върнал в България от Швеция с полет през Франкфурт, където имал нощувка. След това не бил намерен в дома му при проверка за карантината.

Досъдебното производство е образувано от 4-то Районно управление на СДВР.

"Установено е, че след пристигането си на летище "София", той е отказал да подпише предоставените му формуляри за карантина, като незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения", се посочва в съобщение от прокуратурата.

Сезирана е и РЗИ и след като е установено, че към момента пробата му за коронавирус е отрицателна, нарушителят е бил задържан с прокурорско постановление за 72 часа.

Решението на съда за мярката за неотклонение на Божков не е окончателно. Той може да обжалва на 2 април пред градския съд в София.

Глоби в София дори за хора по пешеходните зони

Столичната полиция вече съставя актове на хората, които се разхождат в паркове въпреки забраната за ползването им. Санкции обаче има и за хората по пешеходните зони в столицата, съобщи във фейсбук профила си кметът на София Йорданка Фандъкова.

Не е ясно на какво основание са съставят актове на хората, минаващи през пешеходни зони като ул. "Витоша". В заповедта на здравния министър, с която бяха въведени ограниченията е изредено, че е забранено ползването на "паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места". Изключение за зелените площи беше допуснато само за хората, които разхождат кучетата си, макар то да не е изрично записано в заповедта.

Глобата за неспазване на разпоредбите на властите е 5000 лева. "5000 лева са много пари – това е размерът на глобата. Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате, и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата. Вслушайте се в думите на ген. Мутафчийски от днес: "най-тежките времена ни предстоят". Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени", написа Фандъкова.

По-късно стана ясно, че в неделя са съставени над 70 акта за нарушаване на забраните за разходки - предимно в паркове, предаде бТВ.

Над 90 санкции са наложени и в Пловдив, предаде сайтът "Под тепето".

В събота беше съобщено и за десетки глобени за разхода в Морската градина на Варна. В Бургас пък започнаха да демонтират пейките по паркове и градини, за да не се ползват от хората.

Междувременно в неделя Фандъкова разнася храна и лекарства на възрастни хора в София като доброволец към формированието на местната власт.

От другата седмица в носенето на храна и лекарства по домовете на възрастни и трудно подвижни хора ще се включат и 28 доброволци. В работата участват служители на общината, доброволци към аварийното звено на местната власт, както и от БЧК.

Синята и зелената зона в столицата остават безплатни до 12 април, включително. Мярката цели хората, които работят в центъра или в квартали с платено паркиране, да ползват личните си автомобили, а не градски транспорт, за да стигнат до работните си места.

mediapool.bg