Кламер БГ - Новини: И Фолклендските острови се страхуват от последиците от Брекзит

И Фолклендските острови се страхуват от последиците от Брекзит

Свят

|
Ср, 16 Окт 2019г. 17:39ч.
И Фолклендските острови се страхуват от последиците от Брекзит

Дори на повече от 12 000 километра от Лондон, Фолклендски (Малвински) острови се страхуват от последиците от Брекзит, който ще се отрази на износа на риба и месо, но и на запазването на невероятното биоразнообразие на британския архипелаг, предава Франс прес.

В момент, когато Великобритания и Европейският съюз водят последни преговори в опит да постигнат споразумение преди 31 октомври, природозащитниците на тази територия в южната част на Атлантическия океан с население от 3400 души не крият своето безпокойство.

Защото Брекзит ще означава загуба на ценни източници на европейско финансиране за опазване на една уникална околна среда.

Естър Бъртрам, председател на неправителствената организация Falklands Conservation, се надява, че Лондон ще поеме своята отговорност за защитата на биоразнообразието на тази територия, която се състои от два главни острова, на около 470 километра от бреговете на Аржентина.

"Не бива да забравяме, че британското биоразнообразие е най-невероятно именно тук", обяснява тя пред Франс прес.

"Китове от застрашени видове идват да плуват тук. Имаме най-големите популации от някои животни - черновеждите албатроси, пет вида пингвини, морски слонове от южните морета. Това е необикновена природа", подчертава Бъртрам.

Според местните власти 90% от биоразнообразието на Обединеното кралство се намира в отвъдморските територии.

През последните години Фолклендските острови, територия с пълна вътрешна автономия, са получили около 600 000 евро по линия на програмата BEST, която има за цел защитата на биоразнообразието и на екосистемите в най-периферните региони и отвъдморските територии на европейските държави.

Естър Бъртрам иска да знае как ще бъде компенсирана загубата на това финансиране след излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Нямаме никаква гаранция, че ще можем да имаме достъп до финансиране от ЕС в бъдеще, следователно британското правителство носи реална отговорност за дивата фауна в отвъдморските територии", посочва тя.

Ефект на доминото

Освен опазването на околната среда, двете основни икономически дейности на Фолклендските острови - риболовът и животновъдството, в които е заето 15% от трудоспособното население - също може да пострадат от излизането от Европейския съюз.

Между 2007 и 2016 г. риболовът е дал 43% от брутния вътрешен продукт, а 89% от износа на риба миналата година е бил за ЕС.

"Ние сме освободени от мита и нямаме риболовни квоти. Ако това се промени, разбира се, може да се окажем в много трудно положение, като приходите на властите намалеят значително", обяснява Леона Робъртс, която е един от осемте депутати в местното Законодателно събрание.

Заради автономния си статут Фолклендските острови нямат представители в британския парламент и жителите на архипелага не гласуваха на референдума за Брекзит.

Според оценки на властите в Порт Стенли при липса на споразумение за развода между Великобритания и ЕС прилагането на митата на Световната търговска организация, които варират между 6 и 18%, би могло да намали приходите от риболова с 16%.

Износът на месо (предимно агнешко) също е възможно да пострада, въпреки че в голямата си част отива за Великобритания. "Може да има ефект на доминото, ако бъдат въведени мита и квоти" с ЕС, подчертава Робъртс.

Защото ако Великобритания продава по-малко месо на страните от съюза, самата тя ще има нужда от по-малък от внос от Фолклендските острови. "По-голямата част от нашите ферми са семейни, това са малки структури", припомня депутатката, която подчертава "риска от загуба на работни места" на архипелага.

Според местното правителство износът на месо може да бъде обложен с мито от над 12% и приходите да се сринат с 30%.

Производството на вълна обаче не би трябвало да пострада, тъй като износът не се облага с мита. Повод за облекчение за архипелага, който има половин милион овце в 90 ферми.

Местните жители се безпокоят от евентуални затруднения при достъпа до лекарства и от въздействието на Брекзит върху местната лира, която има паритет с британската.

Леона Робърт обаче е уверена в способността на островитяните да се приспособят: "Преживявали сме трудни моменти, тук има естествен прагматизъм и състояние на духа, които ни карат да казваме: Ще продължим каквото и да се случи."

По БТА

mediapool.bg