Кламер БГ - Новини: И София с непрозрачна фирма тип "Автомагистрали"

И София с непрозрачна фирма тип "Автомагистрали"

България

|
Четв, 14 Ян 2021г. 18:30ч.
И София с непрозрачна фирма тип "Автомагистрали"

И София, подобно на държавата, ще си има своя фирма тип "Автомагистрали", която ще може да строи в столицата без обществени поръчки. Столичното дружество "Чистота Искър" се превръща в "Софекострой" и наред със сметосъбирането, ще започне официално и да строи. Това реши в четвъртък управляващото мнозинство ГЕРБ - ВМРО в Столичния общински съвет, разглеждайки промяна на наименованието на дружеството и бизнес план за 2021 г. Докладът бе внесен от общинските съветници от ГЕРБ Стефан Марков и Николай Стойнев. Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев подчерта, че вече от година дружеството строи обекти в София на принципа на "Автомагистрали" - без провеждане на търгове.

Пазарна ниша

Общинските съветници от ГЕРБ в доклада си визират строителните дейности като нова пазарна ниша за компанията и затова предлагат смяна и на името му в "Софекострой" ЕАД. Макар Николай Стойнев да посочи по време на сесията на СОС, че едва 10-15% от приходите на дружеството ще идват от строителни дейности, името загатва, че дружеството занапред ще се цели именно в строежите. Освен това в момента общинската фирма извършва сметосъбиране само в един район на София.

"Във връзка с разширяващите се пазарни възможности в сферата на строителството, сметоизвозване и комунални услуги, предлагаме предметът на дейност на "Чистота Искър" ЕАД да се разшири относно възможността за строителство и ремонтни дейности по изграждане, ремонт, цялостна или частична реконструкция и благоустройство на образователна и друг вид публична инфраструктура", пише в доклада.

Фирмата построи без търг хабитат за маймуни в зоопарка

Независимо че едва днес строителството се официализира като основна дейност на фирмата, оказва се, че тя е била изпълнител на редица обекти в София и то без обществени поръчки.

Черно на бяло, в доклада се посочва, че през 2020 г. общинската фирма е осъществила строителство в областта на инфраструктурното и високото строителство. Изброени и са обекти, сред които най-любопитният е ремонт на сектор "Примати" в Зоологическата градина. А също и ремонти на 42-а детска градина "Чайка", изграждане и ремонт на детски площадки, на пешеходни алеи, на публично улично осветление, ремонт на мост и пешеходна алея в Южен парк и др.

"Реално с това решение София си официализира дружество, което подобно на държавната "Автомагистрали" ще строи без търг и техника. Посоченият ремонт на хабитата за маймуни в зоопарка бе възложена без обществена поръчка. Освен това, отново без обществена поръчка фирмата има договор за ремонт на 56 детски площадки в София", коментира пред Mediapool Борис Бонев.

Той посочи, че е публична тайна, че общинската фирма няма своя строителна техника, което отново я прави огледален образ на "Автомагистрали". "Има неофициална информация, че дружеството наема техника от Румен Гайтански - Вълка", каза още Бонев.

Дружеството може да спася Фандъкова за липсващите детски градини

Борис Бонев допусна, че превръщането на дружеството в строителна фирма може да се прави с цел "да спаси" Фандъкова за бързото строителство на липсващите детски градини в столицата. "Като строежът им се осъществява от общинско дружество общината няма да губи време в обявяване на обществени поръчки или пък да се блокира с месеци и години работата чрез обжалване на избраните изпълнители", каза още той. Тази есен Фандъкова обеща до 2023 г. да се отворят 67 нови детски градини за 6400 деца.

Мастодонтът "Автомагистрали"

Схемата "Автомагистрали", по която се разпределят милиарди левове от бюджета чрез т.нар. вътрешно възлагане (in-house поръчки). През последните две години държавата даде на "Автомагистрали" чрез инхаус поръчки договори за над 4.5 млрд. лв. Най-големият от тях е доизграждането на магистрала "Хемус" между София и Варна за над 2.7 млрд. лв. за 225 км.

При една от инспекциите си през лятото премиерът Бойко Борисов обяви, че в строежа участват около 4000 души. От отговора на Аврамова става ясно, че в "Автомагистрали" на трудов договор са назначени 381 служители, а дружеството притежава 355 машини и оборудване за изпълнение на инфраструктурните обекти. Данните са към края на ноември 2020 г.

Скандалната "Чистота Искър"

Последно в края на 2019 г. стана ясно, че "Чистота Искър" трупа загуби, продължава да плаща големи суми за външни услуги и да прехвърля почистването на част от София на частна фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка. Последно бе съобщено, че тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Общинският съветник Борис Бонев заяви, че този одит е препратен от Фандъкова директно на прокуратурата.

Проверка на общината, засегнала управлението на предходния директор на фирмата Юлиян Михайлов показа, че общинската фирма, която се занимава с почистване, е източвана с договори с частни фирми. Назначавани са мъртви души, има съмнения за конфликт на интереси и роднински назначения.

През юни 2019 г. стана публично ясно, че "Чистота Искър" превъзлага голяма част от почистването на поверените ѝ три столични района ("Люлин", "Красно село" и "Красна поляна") на частното дружество "Грийн партнърс". Според информацията в търговския регистър негов краен собственик до лятото на тази година е бил Румен Гайтански-Вълка. В момента като действителен собственик е обявен Здравко Стоилов Андреев, който е в управата на други дружества, собственост на Гайтански, като почистващото "Зауба".

mediapool.bg