Кламер БГ - Новини: И МВР ще охранява. Депутати заговориха за закриване на НСО

И МВР ще охранява. Депутати заговориха за закриване на НСО

България

|
Ср, 01 Юли 2020г. 13:31ч.
И МВР ще охранява. Депутати заговориха за закриване на НСО

Управляващите очаквано отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за МВР, които създават ново охранително звено във вътрешното министерство.

Те отхвърлиха притесненията на Радев, че то ще дублира функциите на Националната служба за охрана (НСО), няма да е ефективно и ще струва скъпо, а т.нар. "патриоти" директно призоваха единствената служба, която остана под шапката на президента, да бъде закрита.

"НСО не трябва да съществува в този вид. Тази структура е рядко срещано явление в нормалния свят, не може едни елитарни структури да охраняват висшата част на политическата класа, а населението да се ползва от друг тип охрана", коментира съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов (ВМРО).

Тази теза бе защитена и от депутатите от "Атака".

Маноил Манев от ГЕРБ пък коментира, че "писането на такива мотиви, говоренето на ангро за службата, която е на подчинение на президента, показва, че той (Радев – бел.ред.) иска да я закрие".

Така се подхраниха спекулациите, че управляващите действително могат да закрият службата и да вземат още от правомощията на държавния глава. Радев показa, че не е готов на отстъпки, но няма много лостове да противодейства.

Междувременно НСО бе замесена в компроматните скандали около премиера Бойко Борисов. НСО започна вътрешна проверка, след като в бяха изпратени

компромат срещу премиера, а шефът на службата

ген. Красимир Станчев бе привикан от прокуратурата.

ГЕРБ: НСО е стар образец

"На пръв поглед НСО е стар образец, от едно време, и досега имаше дублиране на функции с бюрото за защита на свидетелите и със съдебната власт, но никой досега не е поставил въпроса в НС", посочи Валентин Радев от ГЕРБ.

Според него с промените се дава възможност на една структура, която има регионални звена, да охранява, защото НСО не може да охранява служители в отделни райони.

"Президентът не прави разлика между охрана на лица и вида лична охрана, определена в закона за НСО", допълни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Охранителната структура в МВР на практика ще дублира функциите на Националната служба за охрана (НСО). Според Радев тя ще бъде неефективна, ще струва скъпо и може да доведе до ограничаване на права.

Промените в Закона за МВР предвиждат "Жандармерията" и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се слеят в ново звено, ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция "Митници".

Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.

Засега няма яснота как ще се избегне дублирането на функции между двете структури и какво ще се случи с НСО, ако част от задълженията ѝ преминат към МВР.

БСП: И МВР, и НСО ще бъдат на един крак

Ветото на държавния глава бе подкрепено от БСП.

"Оставяте и МВР, и НСО на един крак. Ако не вярвате на НСО, е друг въпрос", каза Красимир Янков/БСП/.

"Има ли прогноза кои ще бъдат охраняваните лица, институции, какъв ще бъде бюджета", добави той.

"Атака": Започва разформироването на НСО

Павел Шопов от "Атака" от своя страна оцени високо законовите промени.

"Този закон е хубав, защото ще доведе до разформироване на службата, към което категорично трябва да се върви. Това е старото, "някога тодорживковско УБО", с голям бюджет", посочи той.

mediapool.bg