Кламер БГ - Новини: И Карадайъ се хвърли да брани Пеевски в Брюксел

И Карадайъ се хвърли да брани Пеевски в Брюксел

България

|
Ср, 29 Септ 2021г. 19:17ч.
И Карадайъ се хвърли да брани Пеевски в Брюксел

И Карадайъ се хвърли да брани Пеевски в Брюксел

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е поредният висш функционер на партията, заел се да убеждава Брюксел, че американските санкции срещу Делян Пеевски по закона "Магнитски" са необосновани. Карадайъ се срещна в сряда с представители на групата в Европейския парламент "Обнови Европа", чиито членове са евродепутатите от ДПС. Той използва случая да се оплаче и от служебното правителство, което, според Карадайъ, е прибегнало до полицейщина и нарушило граждански права на избирателите на ДПС по време на последните избори.

Пред представителите на "Обнови Европа" Карадайъ говори за "полицейщината по време на тези избори" и допълни, че е представил всички сигнали за нарушения, сред които - за нарушените права за вот на ромите, чиито квартали са били затворени.

"Под благовидната завеса "борба с купения вот". Борбата с купения вот и върховенството на правото не може да бъде за сметка на нарушаването на гражданските права! От друга страна, имаше нарушаване и на човешки права, и на политически права! Говоря за активисти на ДПС, които бяха следени; активисти и ръководители на партията, които бяха принуждавани да подписват протоколи, че няма да раздават рекламни материали и няма да провеждат обучителна кампания как да гласуват гражданите машинно. Бяха следени, бяха претърсвани на улицата...", заяви лидерът на ДПС, цитиран от БНР.

Относно реакциите на американските санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, срещу които ДПС се противопоставят, политикът каза:

"В Брюксел ми споделиха, че с учудване разбират прецедента, че за първи път на територията на ЕС, в България, се прилагат санкции на трети държави в рамките на ЕС, като има регламент за това, че екстериториално санкции не могат да се прилагат".

Той допълни, че в "Обнови Европа" са приели позицията на ДПС:

"За екстериториалното прилагане на "Магнитски" на територията на ЕС, еднозначно се приема, че това е нарушение на европейски регламенти, а от наша страна ние потвърдихме, че това е в нарушение и на Конституцията, и на законите на Република България".

По темата за борбата с корупцията Карадайъ заяви:

"Борба с корупцията трябва да се води и ние абсолютно категорично сме на тази позиция. Но, успоредно с това, борбата с корупцията не може да се води с незаконни и противоконституционни методи! Но кога има корупция? Когато има установени факти от съда".

Политикът повтори основната теза на ДПС, че зад санкциите стои кръгът "Капитал", когото нарече "медийният монополист на мейнстрийма", изградил публичния образ на Бойко Борисов през 2007-2009 година, а сега - и на Кирил Петков, който още не е представил убедително доказателство, че няма друго гражданство и не е станал министър в нарушение на Конституцията и на Асен Василев, който "съставя черни списъци незаконно в България".

"Говоря за групата "Капитал" с представител Иво Прокопиев. Тази организирана олигархично-медийно-НПО-група в България много е ясно как действа в последните години срещу Движението за права и свободи. Аз съм категоричен, че господин Пеевски, ако не беше приятел на ДПС, нямаше да има този изграден образ", каза Карадайъ.

Същото говори в ЕП и евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, който е зам.-председател на "Обнови Европа".

Според лидера на ДПС председателят на правната комисия в ЕП Адриан Васкес Ласара ("Обнови Европа") е предложил да бъде изпратена делегация от ЕП, която да наблюдава провеждането на изборите в България.

mediapool.bg