Кламер БГ - Новини: Зреят още бунтове по селата заради прасетата

Зреят още бунтове по селата заради прасетата

България

|
Нед, 11 Авг 2019г. 18:31ч.
Зреят още бунтове по селата заради прасетата

В редица села в Южна България зрее напрежение заради предстоящото принудително умъртвяване на домашните прасета.

30-те кмета на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането за доброволно умъртвяване на животните, няма да удържат обещанието. Те обявиха, че няма да допуснат екипите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в дворовете на хората, съобщи БНР.

"Просто ще вдигна всички хора и ще ги изгоним. И този път ще се вдигнем цяла Южна България. Хора ми се обаждат и от Стара Загора, от Нова Загора, от Пловдив, Пловдивско. Стигнахме до съгласие, че който иска ще си заколи прасето, ще получи обезщетение, а който не иска, няма да го коли. Това беше уговорката", заяви пред „Хоризонт” кметът на с. Юнаците Стоян Кузов.

"Категорично същата позиция заемам и аз. Те не могат във всички села в Пазарджишка област да тръгнат наведнаж. Да видим кои села ще си изберат и как те ще процедират и оттам ние ще предприемем нашите действия - откъде са дошли оттам да си тръгнат", добави и кметът на Черногорово Емил Захариев, цитиран от БНР.

Днес е последният ден, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябва доброволно да умъртвят животнитее. След това прасетата ще бъдат принудително унищожени.

В края на работната седмица протестиращите край село Крушаре обявиха, че ще внесат сигнал до Върховната административна прокуратура заради наложените мерки от земеделското министерство за принудителното избиване на прасетата в домашните стопанства.

Протести срещу изискването за доброволно умъртвяване на животните, придружени с пътни блокади, организират също жителите на ямболското село Безмер и варненската община Долни чифлик.

Междувременно, общинската епизоотична комисия в Свищов удължи до 13 август бедственото положение в общината заради африканската чума по свинете. Приключи умъртвяването на животните в засегнатия свинекомплекс в село Българско Сливово.

"Приключихме със загробването на 17 500 животни в свинекомплекса в село Българско Сливово. Продължава изкопаването на ямите, тъй като в утрешния ден започва извозването на фуражи, адитиви, които са служили за изхранването на стопанството, а също така и почистването на фермата", каза пред БНР кметът на Свищов Генчо Генчев.

Военнослужещите от поделението в Белене са освободени, но за охраната на свинекомплекса и площадката за загробване са командировани полицаи от Велико Търново.

mediapool.bg