Кламер БГ - Новини: Зимната буря в САЩ остави стотици хиляди без ток, десетки са загинали

Зимната буря в САЩ остави стотици хиляди без ток, десетки са загинали

Свят

|
Нед, 25 Дек 2022г. 09:33ч.
Зимната буря в САЩ остави стотици хиляди без ток, десетки са загинали

Снимка ЕПА/БГНЕС

Мощна зимна буря в събота вечерта прекъсна електрозахранването на стотици хиляди домове в САЩ. Досега са установени 18 смъртни случая от ниските температури и катастрофи по заледените пътища.

Много тежко е положението в Бъфало, където ниските температури и прекъсването на електрозахранването накараха някои жители да излязат от домовете си и да се опитат да достигнат места, където има работещо отопление.

Почти всички противопожарни коли в Бъфало, които се използват и за оказване на помощ на населението, са закъсали в снега. Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хочул заяви, че международното летище "Бъфало Ниагара" ще бъде затворено до понеделник сутринта.

Един от основните оператори на електропреносни мрежи в източната част на САЩ предупреди своите 65 милиона потребители, че може да се наложи да въведе поетапно прекъсване на електрозахранването, за да успее да контролира мрежата. Базираната в Пенсилвания компания PJM Interconnection съобщи, че нейните електроцентрали изпитват големи затруднения да работят в студеното време и помоли жителите на 13 щата да се въздържат от ненужно използване на електроенергия поне до сутринта на Коледа.

Двама души са починали в окръг Ери в домовете си в петък, след като спешните екипи не успели да стигнат до тях навреме, за да окажат медицинска помощ. Един човек е починал в Бъфало по същите причини.

На магистрала в Охайо четирима души са загинали в огромна верижна катастрофа, в която са участвали около 50 автомобила. Други трима са загинали в сряда при отделни катастрофи по заледени пътища в северната част на Канзас. В петък в Охайо е загинал и работник, който се е опитвал да възстанови електрозахранването.

Бурята в САЩ се простира от границата с Канада до река Рио Гранде по границата с Мексико. Температурите са се понижили драстично под нормалните за месеца от източната част на Скалистите планини до Апалачите, съобщи Националната метеорологична служба.

По данни от сайта за проследяване на полети FlightAware.com снощи са били отменени повече от 2360 полета от и за САЩ.

mediapool.bg