Кламер БГ - Новини: Дали Германия няма пак да има жена канцлер

Дали Германия няма пак да има жена канцлер

Европа

|
Пон, 19 Апр 2021г. 14:39ч.
Дали Германия няма пак да има жена канцлер

Германската партия "Зелените" издигна съпредседателката си Аналена Бербок за кандидат за канцлер на изборите през септември, предаде ДПА.

Другият съпредседател на партията, Роберт Хабек, обяви номинацията на 40-годишната Бербок.

Парламентарните избори в Германия на 26 септември са с непредсказуем резултат, отчасти заради оттеглянето на Меркел, която през 2018 г. обеща да не се кандидатира за пети пореден мандат.

Социологическите проучвания в последно време дават на "Зелените" подкрепа от близо 20 процента и им отреждат второ място на изборите след Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварската му сестринска партия, Християнсоциалния съюз (ХСС), и пред социалдемократите.

Това означава, че "Зелените" ще имат силни позиции да влязат в управляваща коалиция. Те дори може да излъчат кандидат за канцлер в евентуална коалиция без участието на блока ХДС/ХСС, отбелязва ДПА.

Амбициозна, решителна, самоуверена. Депутатка, специалист по международно право, бивша спортистка, омъжена. Така описва Аналена Бербок Дойче веле и се пита: дали пък Германия няма да има нова канцлерка?

Аналена Бербок е родена през 1980 година в Патензен, провинция Долна Саксония. Завършва публично право в Хановер, а по-късно специализира международно право в реномираното Лондонско училище по икономика и политически науки. Говори свободно английски и дава интервюта на този език – нещо, което далеч не всички германски политици умеят.

Бербок се отличава със задълбочени професионални познания, решителност, амбиция и самоувереност. По повод номинирането на кандидат-канцлер на Зелените в края на март тази година тя заяви пред списание "Шпигел": "Когато човек има амбицията да постигне нещо, той иска и да покаже, че го умее".

На 20-тите парламентарни избори от 1949 година насам Аналена Бербок ще е едва втората жена след Ангела Меркел, която се кандидатира за най-високия пост в управлението на Германия.

mediapool.bg