Кламер БГ - Новини: Има сериозни аргументи, че проектът за детската болница е неизпълним в този вид

Има сериозни аргументи, че проектът за детската болница е неизпълним в този вид

България

|
Пон, 14 Юни 2021г. 14:20ч.
Има сериозни аргументи, че проектът за детската болница е неизпълним в този вид

Има сериозни аргументи, че проектът за детската болница е неизпълним в този вид

Има отправено запитване до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) дали проектът за Национална детска болница е изпълним във вида, в който е планиран през миналата година и въз основа на него ще бъде взето решение каква да е съдбата му. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров в понеделник. По думите му обаче има много сериозни аргументи, че проектът в този му вид е неизпълним.

Той съобщи, че е поискал и получил отчета на дружеството, създадено за изграждането на детската болница. "Доколкото знам има отправено запитване до МРРБ дали по този начин, по който е планирано миналата година, може да се изпълни проекта, тъй като има много сериозни аргументи, че проектът в този му вид е неизпълним. Искам да изчакам и становището на МРРБ по отношение на изпълнимостта на този проект преди да вземем решение с колегите ми как ще се продължи оттук нататък", каза Кацаров. По думите му до седмица-две ще има решение по този казус.

"В МЗ имаше среща с много хора, които имат участие в този процес. Има писма от група хора, които желаят този проект да бъде завършен. Има писма от група хора, които желаят този проект да не бъде завършен и да бъде прекратен. Общото между всички е, че всички желаят да има по-добри условия за детска болница", заяви Кацаров.

В края на миналата седмица представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" внесоха в администрацията на президента петиция с над 57 000 подписа с искане за рестартиране на проекта. А именно: да се прекрати съществуващият договор с "Главболгарстрой" за реконструкция на старото скеле в двора на Александровска и целият процес да започне наново - с ново задание, прозрачен международен конкурс и избор на строител при ясни критерии за качество и анализ на потребностите на детското здравеопазване.

Първоначално правителството на Бойко Борисов искаше да дострои съществуващото скеле в двора на Александровска болница и поръчката за това беше спечелена от консорциум от фирми от групата на "Главболгарстрой". В последствие под обществен натиск Борисов разпореди старата сграда да бъде бутната и да бъде построена изцяло нова. МЗ обаче прецени, че това трябва да бъде направено в рамките на вече сключения договор заради опасения от съдебни процедури.

В крайна сметка "Главболгарстрой" прие да работи при новите условия и дори обеща през септември 2020 година да започне събарянето на скелето, а до 1 година да започне строителството на новата национална детска болница при спазване на сроковете от 42 месеца за реализиране на проекта. Оттам нататък обаче процедурите забуксуваха заради нови конструктивни експертизи и др. и разрушаването на сградата още не е започнало.

mediapool.bg