Кламер БГ - Новини: Защо се обтегнаха в последно време отношенията между Германия и Полша

Защо се обтегнаха в последно време отношенията между Германия и Полша

Европа

|
Четв, 25 Авг 2022г. 12:42ч.
Защо се обтегнаха в последно време отношенията между Германия и Полша

Сн. ЕПА/БГНЕС

Скандал заради тонове мъртва риба в река Одер и остра статия на полския премиер загатнаха за обтягане на отношенията между Германия и Полша. Как се стигна до покачването на напрежението между двете страни?

През последните седмици отношенията между Варшава и Берлин се обтегнаха първо с откриването на десетки тонове мъртва риба в пограничната между Полша и Германия река Одер, след което риториката се изостри още повече от гневна авторска статия на полския премиер Матеуш Моравецки срещу френско-германската доминация в ЕС.

Всичко започна на 11 август, когато местни жители откриха хиляди мъртви риби във водите на Одер (Одра на полски) в района на пограничното село Видухова, Западна Полша, припомня Ройтерс. Масовият мор по рибата породи опасения, че може да бъде засегнат и германският участък на реката.

Причините за измирането на рибата все още не са напълно изяснени както от страна на учените, така и от страна на властите на двете държави.

Екоминистрите на двете страни се срещнаха в пограничния полски град Шчечин за набелязване на мерки за изход от кризата и се разбраха да сформират обща експертна група за изясняване на причините за ситуацията, припомня Асошиейтед прес.

Но проблемът не се изчерпа дотук и предизвика скандал в двустранните отношения.

Германия обвини Полша, че я е информирала прекалено късно за бедствието и настоя за прозрачно и пълно разследване.

След срещата в Шчечин с полския си колега Анна Москва германският министър на околната среда Щефи Лемке даде интервю за обществения телевизионен канал АРД, в което изрази силно раздразнение от случая. „Ще се стигне до сериозна загуба на доверие, особено сред полското население, но вероятно и у нас, ако това разследване остане безрезултатно“, каза тя в интервюто, цитирана от Асошиейтед прес.

Одер е една от най-големите и важни европейски реки. Тя извира от Чехия, откъдето течението ѝ продължава на север към границата между Германия и Полша, преди да се влее в Балтийско море.

Заради появилите се във водите на Одер тонове мъртва риба властите призоваха населението да не плува в реката и изобщо да не се докосва до водите ѝ. ДПА съобщи, че в Шчечинския залив, където Одер се влива в Балтийско море, ще бъдат поставени прегради, каквито обикновено се използват при нефтени разливи, за да се ограничи разнасянето на мъртва риба от водите на реката.

Към критиките на Берлин към Полша се присъедини и министър-председателят на пограничната германска провинция Бранденбург Дитмар Войдке, който също обвини полските власти, че не са уведомили своевременно германските си колеги за измирането на рибата. „Информацията за това екологично бедствие идваше на части или изобщо не идваше“, каза той, цитиран от ДПА.

В спора се включи и Моравецки, който контрира, че Полша прави всичко възможно за изясняване на причините, и изтъкна, че и германските власти също не са наясно с тях.

През последните дни скандалът се изостри още повече, след като от германска страна излязоха заключения, че морът по рибата вероятно е причинен от различни фактори, включително и отровни химикали като пестициди.

Полша веднага отвърна с обвинения към Германия, че разпространява „фалшиви новини“, и допусна, че причина за измирането на рибата може да са отровни водорасли.

„Германия продължава да разпространява фалшиви новини“, написа министър Москва в Туитър.

Говорител на германското екоминистерство изрази съжаление за думите ѝ и заяви, че бедствието вероятно е предизвикано от комбинация от фактори, а не само от пестициди.

„Никой в Германия никога не е твърдял, че това се дължи единствено на употребата на пестициди“, каза той, цитиран от агенциите. „Изразяваме съжаление, че резултатите от лабораторните изследвания се използват от полското министерство на околната среда за стоварване на вина.“

Междувременно острата риторика между Германия и Полша придоби нови измерения.

В авторска статия в германското издание „Велт“ полският премиер Моравецки нападна Германия и Франция, обвинявайки ги в прекомерни амбиции за доминация в ЕС и дори в „империализъм“.

„На хартия всички държави членки на ЕС са равни“, написа Морвецки. „Но политическата реалност показва, че гласът на Германия и Франция е доминиращ. Имаме си работа не само с формална демокрация, а с фактическа олигархия, при която властта се държи от тези, които са най-силни.“

Освен традиционните исторически наслагвания в двустранните отношения Германия и Полша в момента се управляват от правителства, които са на практика идеологически противници. В Берлин на власт е сложна трипартийна коалиция, която по същество е либерална и проевропейска. Обратно, в Полша управлява консервативно правителство, определяно от много анализатори като националистическо и евроскептично.

Ще продължи ли да се покачва напрежението между Берлин и Варшава, предстои да видим, но разменените остри изказвания в последните седмици са признак, че отношенията между двете държави не се намират в най-доброто състояние.

mediapool.bg