Кламер БГ - Новини: Зарков предлага главният прокурор да се избира и освобождава с обикновено мнозинство

Зарков предлага главният прокурор да се избира и освобождава с обикновено мнозинство

България

|
Пет, 18 Ноем 2022г. 13:30ч.
Зарков предлага главният прокурор да се избира и освобождава с обикновено мнозинство

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор да се избира и освобождава от длъжност с 13 гласа във Висшия съдебен съвет (ВСС), предлага служебният министър на правосъдието Крум Зарков с промени в НПК и Закона за съдебната власт. Ако такъв текст бъде приет, той ще промени баланса на силите в съвета, защото намалява сериозно нужния брой гласове.

В момента шефът на държавното обвинение се избира с квалифицирано мнозинство от 17 гласа и с толкова може да бъде освободен от длъжност. В това мнозинство обикновено влизат цялата прокурорска колегия, както и парламентарната квота в съвета. т.е. 16 души от общо 25.

Контрол

Промените са част от механизма за контрол над главния прокурор, обясниха Зарков и заместникът му Емил Дечев. България от години е обект на критики заради проблема с недосегаемостта на шефа на държавното обвинение. Досега обаче нито едно правителство не е предприело сериозни мерки по тази тема. В миналия редовен кабинет Надежда Йорданова изготви законови промени, но те така и не бяха гласувани в парламента. Текстовете бяха повторно внесени от Зарков, но с допълнения, сред които е и това за намаляване на мнозинството.

Същата промяна се предлага и за избора на председателите на двете върховни съдилища – касационният и административният. В момента председателите им се избират със 17 гласа. Според промените обаче след избора бъдещият шеф трябва и да бъде одобрен от мнозинството съдии във ВСС.

Друг основен момент в промените е възможността да се обжалва прокурорският отказ за образуване на разследване. В момента пострадалият от престъпление има право на протест само пред горестоящ прокурор, т.е. отказът се контролира само в рамките на държавното обвинение.

Предлага се още потърпевшите да могат да искат и ускоряване на разследването.

"Направени са предложения, които да изпълнят над 70 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, свързани с неефективно разследване и защитата на правата на пострадали от престъпления. Необходимо е да се преодолее дисбалансът между правата на обвиняемия, подсъдимия и осъдения, от една страна, и на пострадалия от престъпления, от друга", коментира Зарков.

Разследване

Отстраняването и освобождаване от длъжност са само елемент от контрола върху главния прокурор. Предишното правителство предложи и ред, по който шефът на държавното обвинение да бъде разследван, ако има данни за престъпление. Предвижда се делото да се води от съдия от наказателно отделение с временни правомощия. Доказателствата ще се събират от разследващи полицаи. Те така или иначе водят огромния брой разследвания. Останалите с подобни правомощия - следователи и прокурори са в структурата на държавното обвинение.

Наскоро лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че биха подкрепили подобен механизъм. Той се засегна от твърдения, че пъпната връв на партията му била свързана с главния прокурор Иван Гешев. Макар че Борисов протестира срещу подозренията за подобна обвързаност, през 12-те години управление на ГЕРБ не бе направено абсолютно нищо, за да се намали недосегаемостта на главния прокурор.

Само с конституцията

Напоследък дори самият Гешев започна да се съгласява, че има проблем с правомощията му. На срещите си някои от партиите в парламента той многократно заяви, че трябва да бъде приет механизъм за разследване и контрол. Неговата теза обаче е, че те трябва да минат през промени в Конституцията. За това се изисква по-голямо мнозинство и обикновено събирането му е много трудно.

По-дълбока реформа

В края на миналия месец Венецианската комисия която е най-авторитетният консултативен орган по конституционно право в Европа, поиска от България дори по-дълбока съдебна реформа. Становището й, че целите не могат да бъдат постигнати само чрез промяна на правилата за разследването на главния проркурор. Необходима е структурна реформа ВСС, където шефът на прокуратурата има огромно влияние.

Именно заради тази препоръка правосъдното министерство предлага новите текстове.

mediapool.bg