Кламер БГ - Новини: Заразата във Великобритания върви 2 или 3 седмици след Италия

Заразата във Великобритания върви 2 или 3 седмици след Италия

Свят

|
Нед, 22 Март 2020г. 14:27ч.
Заразата във Великобритания върви 2 или 3 седмици след Италия

Великобритания изостава само с "две или три седмици" от Италия в разпространението на коронавируса. Това заяви британският премиер Борис Джонсън в изявление, цитирано от световните медии.

Той изказва опасението си, че националната здравна система ще бъде претоварена, ако не се положат "героични и колективни национални усилия, каквито не е имало дори по време на война" за забавяне на разпространението на вируса.

По последни данни от вчера смъртните случаи в Италия станаха почти 5000, докато в Обединеното кралство са 233.

"Италианците имат великолепна система за здравеопазване. И даже техните лекари и сестри бяха изключително претоварени", каза Джонсън и посъветва хората да стоят далеч от възрастните си родители на днешния празник Неделя на майката.

От петък във Великобритания са затворени пъбовете, ресторантите, театрите, кината и фитнес залите. Поетапно биват затваряни и магазини, припомни Ройтерс.

Британското здравно министерство ще изпрати предупредителни писма до 1.5 млн. души в страната от рискови групи да си останат вкъщи поне за 12 седмици. Такива са хора, които са преживели трансплантация на органите или имат специфични видове рак.

mediapool.bg