Кламер БГ - Новини: Заради прокуратурата 160 полицаи са лична охрана без да има нужда от това

Заради прокуратурата 160 полицаи са лична охрана без да има нужда от това

България

|
Четв, 01 Юни 2023г. 17:25ч.
Заради прокуратурата 160 полицаи са лична охрана без да има нужда от това

Иван Демерджиев, Снимка: БГНЕС

Над 160 полицаи са ангажирани с охраната на различни хора, без да има реална нужда. Това заяви при изслушване от депутати вътрешният министър Иван Демерджиев. Той бе попитан как драмите в прокуратурата се отразяват на съвместната работа с МВР, предаде БТА.

"За съжаление ни се отразяват в различни посоки. Възлагат ни се множество интензивни процесуални действия, голям обем призовки, които трябва да разнасяме ежедневно на различни лица, тъй като изведнъж се активизира прокуратурата", каза в отговор министърът.

Другото пряко последствие е охраната на хора, които твърдят, че са застрашени. Според Демерджиев реално няма такава нужда, но въпреки това се прави. Министърът коментира, че охраната на тези хора била по-силна от неговата.

"Дълбоко се съмнявам всички тези лица да имат нужда от такава охрана. Нашите полицаи са унижени да стоят пред заведения и да чакат хора, които не се нуждаят от охрана. По този начин се вреди на обществения ред", заяви силовият министър.

Демерджиев не спомена имената на охраняваните. В последния месец има поне два публично известни случая. Единият е на началникът на националното следствие Борислав Сарафов, който заяви, че се страхува за живота си, защото познавал методите на главния прокурор Иван Гешев. Неговата охрана обаче бе назначена от правосъдното министерство, а не от МВР. Друг, самообявил се за застрашен, е бившият спортен министър Радостин Василев и доскоро – депутат от ПП-ДБ. Той излезе от групата им след като пусна в публичното пространство запис от заседание на националния съвет на ПП.

Демерджиев коментира още, че вътрешното ведомство няма отношение към конфликтите в прокуратурата. Въпреки това те водят до „обезкървяване“ на полицейските сили.

"Недопустимо е по такъв начин да се обезкървяват тези сили за сметка на един човек, който по някакви критерии е преценено, че трябва да бъде охраняван", заяви той и припомни, че охрана се осигурява и от правосъдното министерство, а има и службата НСО.

МВР е възразявало срещу почти всички постановления на прокуратурата с искане за охрана. Продължават да идват постановления, в които няма мотиви защо МВР трябва да се занимава с това, коментира още министърът.

mediapool.bg