Кламер БГ - Новини: Започна премахването на оградата на къпалнята "Мария Луиза"

Започна премахването на оградата на къпалнята "Мария Луиза"

България

|
Пет, 30 Септ 2022г. 12:32ч.
Започна премахването на оградата на къпалнята "Мария Луиза"

Снимка: FB Йорданка Фандъкова

В петък започна премахването на оградата на затворената от години къпалня "Мария Луиза". Комплексът в Борисовата градина не се ползва откато част от собствеността му премина в частни ръце. В дружеството дял има частна компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка и общинската фирма "Софийски имоти".

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова след премахването на оградата районът около къпалнята ще е свободен за достъп. Става дума за около 12 хил. кв.м., в които няма да се строи, заяви тя.

"Направихме подробен правен анализ на цялата територия и след това кметовете на районите, на чиято територия попадат, имаха задачата да ги актуват като общински. Така стана ясно, че тези 12 дка не са били обект на апорта, направен за къпалнята "Мария Луиза" и дружеството-собственик постави ограда по имотните си граници", написа Фандъкова във фейсбук.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обясни, че преди премахването на оградата е направен оглед на растителността на терена. Собственикът на къпалнята пък е направил ново заграждение на имота си.

Теренът на къпалнята всъщност е доста по-голям. С общо петте си басейна и прилежащите съоржения той е почти 35 хил. кв. м. Преди три месеца собственикът даде заявка, че има готовност да ремонтира съоръженията. Месец по-късно се разбра, че главният архитект Здравко Здравков е издал виза за инвестиционно проектиране за бъдещ ремонт на комплекса.

Фандъкова обяви още, че през октомври ще бъде разчистен и теренът на бившия ресторант "Весолото село". През май съдът окончателно потвърди разпореждането на строителния контрол за премахването на кръчмата, тъй като е изградена незаконно. Все още обаче не може да се стигне до решаване на казуса с автокъщата "Капитолия", която също се намира на територията на Борисовата градина. След решение на съда, че обектът е незаконен, общината издаде заповед за премахване на металните навеси на територията на автокъщата. Съдът обаче спря премахването им с мотива, че не е ясно кой точно е собственик на съоръженията.

mediapool.bg