Кламер БГ - Новини: Започва обезвреждането на над 250 т стари пестициди във Франция

Започва обезвреждането на над 250 т стари пестициди във Франция

България

|
Четв, 08 Окт 2020г. 18:26ч.
Започва обезвреждането на над 250 т стари пестициди във Франция

След прокурорското нареждане за проверка на старите складове за опасни пестициди са събрани над 256 тона и следващата седмица първите камиони с отпадъците тръгват за обезвреждане във Франция. Това съобщи екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро пред парламентарната комисия по околна среда в четвъртък в рамките на блиц контрол.

До декември трябва да успеем да съберем всичките около 1000 - 1100 тона опасни пестициди, каза още Димитров.

В отговор на въпрос за възнагражденията в системата на ведомството той посочи, че дори и след повишението на заплатите в държавната администрация с 30 процента, одобрено от правителството заради коронавируса, продължава да има отлив на служители. А и това повишение не засегнало всички в системата на министерството. Отделно служителите в парковете не е предвидено да получават повече пари догодина.

"Ще се борим и за националните паркове да получат това увеличение, но знам колко трудно става. Искахме, молихме се, обяснявахме, някак си погледнаха пренебрежително: "А това, че хората стоят с ниски заплати, това не ни интересува", обясни той, цитиран от БТА.

Според него това е причината да няма контрол в околната среда - "защото хората не искат да работят за без пари".

Председателят на екокомисията Ивелина Василева (ГЕРБ) декларира, че усилията за повишаване на заплатите в парковете ще бъдат подкрепени от членовете на комисията. Според нея би могло таксите, които се събират за дейности, извършвани на територията на националните паркове, за де насочват целево за поддържането на защитените територии.

Отново стана дума и за състоянието на язовирите, като Ревизоро каза, че до изтичането на мандата му водата е осигурена, но при суха година в средата на 2021 г. ще трябва да се наложат ограничения за водоподаването към черноморските градове. За пореден път той отбеляза, че особено сериозно е положението по Черноморието, където язовир "Камчия" е на критично ниво.

mediapool.bg