Кламер БГ - Новини: Делото за атентата в Сарафово най-накрая тръгна

Делото за атентата в Сарафово най-накрая тръгна

България

|
Ср, 17 Ян 2018г. 17:54ч.
Делото за атентата в Сарафово най-накрая тръгна

Спецсъдът успя да даде в сряда ход на делото срещу ливанските граждани Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, обвинени за бомбения атентат в Сарафово от 18 юли 2012 г., при който бяха убити петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса им Мустафа Кьосов.

Това стана, след като в продължение на година и половина магистратите опитваха безуспешно да призоват всички пострадали и наследниците на жертвите. Както е известно, по казуса бяха депозирани и искове за близо 200 млн. лв.

Показанията на първите разпитани свидетели бяха съсредоточени в занижения контрол на летището в Бургас, предшествал атентата. По думите на двама гранични полицаи, патрулирали тогава, достъпът до паркинга, където избухна експлозивът, е бил напълно свободен.

Пристигащите на летището туристи сами си вземали багажите от лентата и си ги отнасяли до автобусите, като нерядко и сами си ги поставяли в багажника. Служебните лица нямали право да им пипат багажите, обясниха свидетелите.

Между отдела за видеонаблюдение и граничните полицаи не е имало координация, се разбра още от свидетелските показания. След атентата мерките за сигурност на летището и достъпът до него са били затегнати. Сега дежурят 13-14 граничари, а служителите на реда придружават пристигащите туристи до автобусите им. Следващото заседание на спецсъда бе насрочено за 6 февруари.

mediapool.bg