Кламер БГ - Новини: Вече 50 арестувани за взрива в Истанбул в неделя

Вече 50 арестувани за взрива в Истанбул в неделя

Свят

|
Вт, 15 Ноем 2022г. 18:32ч.
Вече 50 арестувани за взрива в Истанбул в неделя

Сн. ЕПА/БГНЕС

Турската полиция е арестувала още заподозрени във връзка с бомбения атентат в неделя, при който загинаха шестима души, а няколко десетки бяха ранени, като броят на задържаните достига 50 души, съобщи министъра на правосъдието на Турция Бекир Боздаг във вторник, съобщи Асошиейтед прес.

Няколко часа след взрива полицията извърши обиски в Истанбул и е задържа 47 души, включително сирийка, която е заподозряна, че е оставила бомба с тротил на булевард "Истиклял". Полицията съобщи, че жената, идентифицирана като Ахлам Албашир, е преминала незаконно в Турция от Сирия и е признала, че е извършила нападението, пише Асошиейтед прес.

След експлозията в Истанбул в неделя единият от заподозрените за участие в извършването на терористичния акт се е опитал да избяга в България, съобщиха турски медии, цитирани от БНР.

Според турските власти бомбата на пешеходния булевард "Истиклял" е била заложена от Алхам ал Башир, а след експлозията съквартирантът ѝ е бил докаран от други съучастници в граничния град Одрин, за да избяга в България. Това съобщи Анадолската агенция, без да посочи дали заподозреният е успял да премина в България или е заловен в Одрин.

Турските власти обвиниха за нападението забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и свързаните с нея сирийски кюрдски групи. Кюрдските милиции обаче отричат да са замесени.

Анкара и Вашингтон смятат ПКК за терористична група, но не са съгласни за статута на сирийските кюрдски групи, които бяха съюзници на САЩ в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия.

Турция е разгневена от подкрепата на САЩ за кюрдската групи в Сирия и в понеделник вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че отхвърля съболезнователните послания на САЩ, пише Асошиейтед прес.

mediapool.bg