Кламер БГ - Новини: Заплатите в здравеопазването се увеличават между 15% и 30%

Заплатите в здравеопазването се увеличават между 15% и 30%

България

|
Пон, 10 Окт 2016г. 17:30ч.
Заплатите в здравеопазването се увеличават между 15% и 30%

Средно между 15 и 30% ще бъдат увеличени заплатите на работещите в сферата на здравеопазването, обяви в понеделник здравният министър д-р Петър Москов при подписването със синдикатите в сектора на Колективния трудов договор. С него е договорено увеличение на минималните осигурителни прагове в бранша – тоест сумата, под която не могат да бъдат осигурявани служителите. Добрата новина за лекарите идва само седмица, след като правителството договори със синдикатите и 10% ръст на учителските заплати в условията на предизборна кампания.

Според постигнатата договорка началник на клиника в държавно лечебно заведение ще получава най-малко 1000 лева вместо сегашните 850 лева. Лекар с една специалност в държавна болница ще получава 850 лева, а не 700, както досега. Възнаграждението на старшата медицинска сестра се увеличава от 560 на 720 лева, а това на медицинските специалисти по здравни грижи, сред които сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и други, ще стане 700 лева при 520 лева досега.

Заплатата на началник на клиника в Университетска болница се увеличава на 1150 лева. Лекар с една специалност в университетска клиника, ще получава 980 лева, а старшата медицинска сестра – 810 лева. Професионалистите по здравни грижи в университетските болници – сестри, лаборанти, акушерки и др. ще получават минимум 750 лева.

Младите лекари ще получават между 850 и 930 лева, в зависимост от това дали участват в диагностичния процес или не.

“Преговорите бяха тежки, защото продължиха пет месеца. Нашите искания бяха по-големи, но към момента това ни удовлетворява и смятаме, че е една стъпка за задържане на младите колеги лекари, както и на медицинските сестри", коментира след подписването зам.-председателят на Федерация "Здравеопазване" към КНСБ д-р Пламен Радославов.

Все още не е ясно как увеличението ще се отрази финансово на болниците, които все повече задлъжняват и по обясненията на директорите им работят в условия на недофинансиране. Преди няколко години при поредното вдигане на минимални осигурителни прагове в здравния сектор се оказа, че болници осигуряват персонала на по-високи суми, но реално плащат по-ниски заплати, тъй като нямат възможност да плащат тези възнаграждения.

Здравният министър Петър Москов заяви, че в момента се работи по промени в стойностите на някои клинични пътеки, в които ще бъде включена и цената на лекарския труд. От прегледани до момента около 100 клинични пътеки резултатите показват, че 30% от стойността на пътеките отиват за реалното лечение, в това число лекарства и консумативи. Останалите 70% са за възнаграждения и “неясно какво“ по думите на министъра.

По данни на болниците в страната между 80% и и 90% от изработеното по линия на здравната каса, отива за заплати на персонала.

"Може би всички ще бъдем изненадани от тежки диспропорции, от невъзможност да се обясни един или друг доход защо е толкова нисък или защо е толкова висок. Прозрачността премахва чудовища", коментира Москов.

mediapool.bg