Кламер БГ - Новини: Заплатите в "Пирогов" закъсняват

Заплатите в "Пирогов" закъсняват

България

|
Съб, 30 Май 2020г. 18:26ч.
Заплатите в "Пирогов" закъсняват

Работещите в "Пирогов" ще получат заплатите си със закъснение и вместо до 30-то число на месец май ще им бъдат преведени на 1 юни. Причината е, че болницата получава парите си от НЗОК на части заради кризата с коронавируса, а вторият транш е направен от касата в последния възможен момент в петък на обяд и и не са постъпили още по сметката на болницата.

По принцип работещите в болницата трябва да получат възнагражденията си между 25-то и 30-то число на месеца.

Директорът на болницата проф. Асен Балтов обясни, че заплатите на персонала за април са 3.6 милиона лева. На 26 май болницата е получила за изработеното от нея през април от Столичната здравна каса 2.8 милиона лв. Още същия ден е превела в НАП 1.5 милиона лева за осигуровки, защото ако не се внесат, сметките ще бъдат запорирани. Отделно от това болницата е трябвало да получи още 2.6 млн. лева компенсация заради кризата с коронавируса, така че постъпленията й да достигнат 85% от заработваното преди кризата.

"Очаквахме до вчера в 17 часа да постъпят останалите фактурирани до 85% от определените лимити от НЗОК, но те не постъпиха по сметката на "Пирогов". Имам уверението на НЗОК след проведен разговор, че са преведени и ще бъдат в сметката ни видими в понеделник сутрин. Автоматично ще бъдат наредени по личните сметки на всички служители и надявам се да бъдат до 12 ч. освободени за харчене", обясни Балтов.

Той коментира, че като цяло заработеното от болницата е 50% от обичайното за месеца.

От НЗОК пък оправдаха преведените в последния момент в петък пари със закъснение в отчета на самата болница.

mediapool.bg