Кламер БГ - Новини: Запечатват с временна настилка разкопаната столична улица "Цар Иван Шишман"

Запечатват с временна настилка разкопаната столична улица "Цар Иван Шишман"

България

|
Вт, 31 Авг 2021г. 16:25ч.
Запечатват с временна настилка разкопаната столична улица "Цар Иван Шишман"

Запечатват с временна настилка разкопаната столична улица

Ремонтът на топловпровода и ВиК мрежата по столичната улица "Цар Иван Шишман" върви в график и до средата на октомври топлата вода ще бъде пусната в центъра на София. Това съобщи заместник-кметът по строителството Ангел Джоргов за Mediapool.

За да не стои разкопана през зимата и хората да не газят кал, улицата ще бъде запечатана с временна асфалтова настилка, допълни той.

Реконструкцията на улица "Цар Иван Шишман" беше заложена в обновяването на т.нар. зона 2, в която попадаха и улиците "Граф Игнатиев" и "6-ти септември".

Строително-монтажните работи трябваше да се извършат от "Джи Пи Груп". След злополучната реконструкция на ул. "Граф Игнатиев", която нанесе репутационни щети на компанията, заради изпълнението на обекта, "Джи Пи Груп" се отказа и върна получените аванси за другите две улици.

Така към момента все още няма избран изпълнител. Едва преди десетина дни Столична община обяви поръчка за избор на изпълнител за обновяването на двете градски зони в центъра. В зона 2 са включени улиците "Цар Иван Шишман" и "6-ти септември", а в зона 4 - пространството около храм-паметника "Александър Невски".

Прогнозната стойност на поръчката е над 19.5 млн. лв. без ДДС. Финансирането е осигурено по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Проектите трябва да бъдат изпълнени до края на 2023 г., в противен случай средствата ще бъдат изгубени.

Рeмoнтът пo цeнтpaлнaтa yлицa "Цap Ивaн Шишмaн" зaпoчна на 10 мaй 2021 г. с подмяна на ВиК и топлопреносната мрежа. ВиК мрежата се сменя от "Галчев инженеринг", а топлопреносната мрежа от "Монтажи и Ко", като двете дружества са избрани съответно от "Софийска вода" и "Топлофикация София". Очакванията са те да приключат работа до 10 октомври.

Учacтъĸът от ул. "Цар Иван Шишман", ĸoйтo предстои да бъдe oбнoвeн след тях, e от yл. "Гeн. Πapeнcoв" дo площад "Hapoднo cъбpaниe". Плановете са до пролетта да има избран изпълнител и през 2022 г. дългоотлаганият ремонт най-после да започне.

Проектът за обновяването на улицата е на архитектурно бюро "АДА", което през 2014 г. спечели конкурса на Столична община. Заложено е полагане на настилка от бетонови и гранитни павета за уличното платно. От същите материали ще е настилката и по тротоарите, като те ще са отделени от пътното платно с гранитни плочи.

С цел ограничаване на скоростта на автомобилите до максимум 20 км/ч, кръстовищата ще имат рамповидни участъци.

mediapool.bg