Кламер БГ - Новини: Замърсяването на въздуха е основната екозаплаха за здравето на европейците

Замърсяването на въздуха е основната екозаплаха за здравето на европейците

Европа

|
Ср, 23 Ноем 2016г. 14:05ч.
Замърсяването на въздуха е основната екозаплаха за здравето на европейците

Въпреки подобреното качество на въздуха усилията за справяне със замърсяването му в Европа трябва да бъдат увеличени заради високата цена за хората и околната среда, заяви Европейската агенция по околната среда (ЕАОС), цитирана от ДПА в сряда.

Замърсяването на въздуха е "най-голямата единична екологична заплаха в Европа", каза базираната в Копенхаген агенция.

По нейни оценки през 2013 г. е имало почти 470 хиляди случая на преждевременна смърт в 41 европейски страни, които са пряко свързани със замърсяване на въздуха.

Фините прахови частици, както и приземният озон и азотният диоксид причиняват или изострят дихателните проблеми, сърдечносъдовите болести, рака и водят до скъсяване на животи, заяви агенцията.

Приземният озон е и причината за по-ниски добиви от растителните култури.

В доклада, който обхваща периода 2000-2014 г., са включени мониторингови данни от над 400 града. Въпреки подобренията около 85 процента от жителите на градове в ЕС през 2014 г. са били изложени на фини прахови частици на равнища, които са вредни за здравето според Световната здравна организация. Нейните стандарти са по-строги от тези на ЕС.

Необходими са повече усилия от страна на властите и бизнеса, както и от страна на гражданите и изследователите за намаляване на вредните емисии, заяви Ханс Браунинкс, ръководител на ЕАОС.

mediapool.bg