Кламер БГ - Новини: Зам.-управителят на румънската централна банка е арестуван за корупция

Зам.-управителят на румънската централна банка е арестуван за корупция

Европа

|
Пет, 29 Юли 2016г. 12:39ч.
Зам.-управителят на румънската централна банка е арестуван за корупция

Национална дирекция за борба с корупцията на Румъния арестува в петък заместник-управителя на централната банка Богдан Олтяну в разследване за корупция, предаде Ройтерс.

НДБК настоява Олтяну да бъде задържан за 30 дни в предварителен арест. Представител на дирекцията съобщи пред Ройтерс по телефона, че в момента Олтяну е в ареста. "В ход е разследване, прокурорите искат той да остане под стража за 30 дни", посочи представителят.

Антикорупционната агенция има данни и доказателства, че през 2008 г., Богдан Олтяну, като председател на долната камара на парламента, е поискал и получил 1 млн. евро и изборна подкрепа от бизнесмен. Парите са били предоставени от бизнесмена чрез посредник в централата на Националната либерална партия.

В замяна той е убеждавал правителството да назначи определен човек за управител на биосферния резерват по делтата на река Дунав". В съобщението не се посочва кой е човекът, който е трябвало да заеме поста, нито дали го е заел.

Олтяну е председател на долната камара на парламента между 2006 г. и 2008 г., а през 2009 г. става един от деветимата членове на борда на централната банка.

През миналата година в Румъния са били изпратени на съд по обвинения в корупция пет пъти повече министри и народни представители в сравнение с 2013 година.

Миналата година по обвинения в корупция на съд бяха изпратени над 1250 обвиняеми от високите и средните етажи на властта.

Централната банка не коментира в момента разследването срещу Олтеану, е заявил по телефона говорителят Дан Сучиу.

Заместник-управителят на банката е поредният високопоставен представител на румънска институция, разследван от прокуратурата в рамките на мащабна антикорупционна кампания, която доведе до осъдителни присъди за редица бизнесмени и политици.

mediapool.bg