Кламер БГ - Новини: Зам.-министър напусна заради спорен конкурс в "Информационно обслужване"

Зам.-министър напусна заради спорен конкурс в "Информационно обслужване"

България

|
Ср, 15 Фев 2023г. 18:37ч.
Зам.-министър напусна заради спорен конкурс в "Информационно обслужване"

Подалият оставка Благовест Кирилов

Спорен конкурс в "Информационно обслужване" доведе до напускането на заместник-министъра на електронното управление Благовест Кирилов. Подадената оставка идва в навечерието на предстоящите парламентарни избори на 2 април, а по закон държавната компания обработва изборните резултати. Нещо повече, самият Кирилов предупреждава, че има "риск за изборите", именно заради въпросния конкурс, но не става ясно какъв.

Правителствената информационна служба съобщи в сряда, че служебният премиер Гълъб Донев освобождава Благовест Кирилов от поста по негово желание.

Последва обяснение на бившия вече зам.-министъра във Фейсбук, от което става ясно, че причина за решението му е конкурс в държавната фирма "Информационно обслужване".

"Има обаче неща, с които не мога да направя компромис. Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в "Информационно обслужване" АД. За съжаление, това не се случи", пише Кирилов.

Той дава за пример избора за независими членове на борда на директорите на държавното дружество, който не е съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Кои са новите попълнения?

В началото на февруари директорският борд на "Информационно обслужване" е попълнен с двама нови "независими членове". Това са Николина Тодорова Найденова и Дияна Георгиева Томова. Те са избрани след проведен конкурс от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Според публикуваните материали на финала са класирани петима души. На първо място се касира Владимир Данаилов. Той е бивш заместник-кмет на Столична община по дигитализацията и беше шеф на Фонда на фондовете. Данаилов не е член на ГЕРБ и е от ИТ бранша. Не е ясно защо неговата кандидатура е отхвърлена, въпреки че печели конкурса.

Министърът на електронното управление има право да назначи двама от подадения списък с петимата кандидати, независимо от подреждането им. Не е длъжен и да обясни действията си. На запитване на Mediapool от Министерството на електронното управление казаха, че засега няма да коментират назначенията в "Информационно обслужване".

По-късно от ведомството разпространиха прессъобщение, от което не става ясно защо класираният на първо място е отпаднал. В енго е посочено, че министърът на електронното управление Георги Тодоров "в своите решения и действия ще продължи да се ръководи от принципите за законосъобразност, честност и прозрачност, като в никакъв случай няма да се повлияе от опити за внушения, имащи за цел други интереси, различни от интереса на държавата".

Предпочетените Николина Найденова и Дияна Томова заемат втора и трета позиция в списъка на Агенцията за публичните предприятия и контрол. Няма публична информация какво образование имат и какъв е професионалният им път.

От публичните регистри става ясно, че 36-годишната Николина Найденова е съпруга на прокурора от Върховната касационна прокуратура Николай Найденов.

Дияна Томова пък е собственик на няколко фирми, които нямат нищо общо с ИТ сферата и дейността, която развиват е свързана с търговия. 53-годишната Томова е собственик или управител на фирмите "Дивайн Стайл" ЕООД, ЕТ "Мара - Дисо", "Инвестиции и мениджмънт България" ЕООД "Икономикс и юрекс консулт" ЕООД, показва спарвка в Търговския регистър. Била е и в директорския борд на общинското дружество за охрана "Егида" преди двайсетина години, но не е ясно от коя политическа квота.

Найденова и Томова замениха в директорския борд на "Информационно обслужване" Михаил Константинов и Валери Борисов, които бяха освободени през август 2021 г. Двамата "независими членове" са свързани с ГЕРБ и бяха избрани след проведен конкурс.

Останалите трима членове в Съвета на директорите на "Информационно обслужване" са от квотата на държавата след проведен конкурс по времето на ГЕРБ. Това са Ивайло Филипов, който е и изпълнителен директор на държавното дружество, Юлияна Калчева и Валентина Недялкова. Те бяха назначени през март 2021 г., точно преди да си отиде последното правителство на Бойко Борисов.

Има ли риск за честността на изборите?

Напусналият заради конкурса в "Информационно обслужване Благовест Кирилов беше депутат от БСП в 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание. Като предприемач и председател на Управителния съвет на Българската асоциация на секторите софтуер и изнесени услуги, той беше един от привържениците за създаване на Министерство на електронното управление.

В поста си във Фейсбук казва, че "във всяко свое действие се е ръководил от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност."

"Предстои провеждането на нови избори. За тяхното нормално протичане тези условия са ключови. Когато едно или повече от трите бъдат застрашени, съществува риск за изборите. Организацията на вота е основна роля на служебния кабинет съгласно Конституцията на Република България и следва да е приоритет в работата му. Ще продължа да работя за прозрачност, за честни избори и за цифровата трансформация на България", казва накрая напускащият зам.-министър.

След като отправя толкова сериозно предупреждение, Кирилов не уточнява какво му дава основание да смята, че изборите може да бъдат опорочени заради последните две попълнения в "Информационно обслужване".

Той посочва, че за последните шест месеца Министерството на електронното управление е свършило много работа.

"Успяхме да осигурим най-прозрачните избори досега. Това стана благодарение на моя екип в министерството и активната ни комуникация с бизнеса, академичната общност и неправителствения сектор...Въведохме нови електронни услуги в полза на гражданите и бизнеса и участваме активно за въвеждането на цифрова трансформация в България", посочва той.

Министър на Министерството на електронното управление е Георги Тодоров, а ведомството му е принципал на "Информационно обслужване".

Георги Тодоров беше министър на транспорта в първия служебен кабинет на Стефан Янев. Не попадна във второто правителство на Янев, след като стана ясно, че като шеф на държавното предприятие "Пристанища инфраструктура" защитава инхаус поръчката за удълбаването на пристанището във Варна, от което се възползва порта на Ахмед Доган. Въпреки този факт попадна и в двата служебни кабинети на Гълъб Донев. Една от задачите му като министър на електронното управление е да гарантира честни избори.

Професионалната кариера на Георги Тодоров преминава през Столична община, където беше шеф на дирекция "Транспортна инфраструктура". Има опит в ръководството на държавни и частни фирми. Георги Тодоров е бил в борда на "България Ер" ЕАД, която е собственост на холинга "Химимпорт". Участвал е още в управите на държавните "Пристанище Бургас", "Информационно обслужване" и на "Български пощи".

БСП сезира главния прокурор

По повод подадената оставка на Благовест Кирилов и изявлението му за "риск за изборите", БСП съобщи, че е сезирала прокуратурата за "евентуална готвена подмяна на вота".

Партията на Корнелия Нинова припомня, че вече са сигнализирали ОССЕ и ПАСЕ за недопустимата намеса на служебното правителство в изборите, насрочени за 2 април. Посочва се, че са изпратени документи с конкретни данни за "поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори от страна на служебния кабинет на президента Румен Радев".

За това вече свидетелстват и лица от служебния кабинет на президента - заместник-министър на електронното управление от кабинета на Радев признава за съществуващия риск от манипулация на изборите, се казва в съобщението на БСП.

Лявата партия възразява срещу всякакви опити за вмешателство в изборите. Призова всички партии и неправителствени организации да се обединят за гарантиране на честността на вота.

mediapool.bg