Кламер БГ - Новини: Залогът на местния вот е голям и за ГЕРБ, и за БСП

Залогът на местния вот е голям и за ГЕРБ, и за БСП

България

|
Пет, 16 Авг 2019г. 17:49ч.
Залогът на местния вот е голям и за ГЕРБ, и за БСП

Предизборната кампания за местните избори вече започна, а залогът е голям както за управляващите, така и за опозиция, смята Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

"На ГЕРБ този път няма да им е толкова лесно като през 2015-та година, а и сега Цветан Цветанов го няма. За БСП също залогът е голям, защото оставката на Корнелия Нинова, макар и оттеглена след евроизборите, прави така, че сега на местните избори е длъжна да направи добро представяне", обясни Симеонов.

По думите на политолога най-интересни ще бъдат сблъсъците на вота в София и Пловдив.

Според социолога Кънчо Стойчев въпросът за това кой управлява една столица е еднакво важен, защото е символен:

"Ако управляващите загубят в София, измеренията на такава загуба могат да бъда две – загуба на кметското място или загуба на мнозинство в Общинския съвет. Струва ми се почти сигурно, че в софийския парламент ще загубят самостоятелното мнозинство. В различни комбинации е съвсем друг въпрос, но тази парламентарна местна власт - те ще я загубят според мен", каза той.

Няма ясно изразен фаворит

Социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков смята, че тази предизборна кампания ще бъде много по-интересна от предишната, защото сега няма явно изявен фаворит.

"Потенциалната кандидатура на Мая Манолова е голямата въпросителна за цялата предизборна ситуация. Голямата трансформация на Манолова през последните години в ролята на омбудсман определено измести на заден план характеристиката ѝ на острието на БСП", каза той.

Социологът очаква обявената преди ден кандидатура на Борислав Игнатов за кмет на София, издигнат от "Демократична България", сериозно да размести пластовете и да внесе динамика в предизборната ситуация.

"Историческата логика е на страната на новото"

Стойчев коментира и шансовете на настоящия кмет Йорданка Фандъкова срещу омбудсмана Мая Манолова за кметския пост. Социолози виждат основната конкуренция за София между тях двете, а те все още не са обявили официално дали ще се кандидатират за поста. Въпреки това се очаква Фандъкова да се бори за трети мандат, а Манолова да бъде издигната като независим кандидат, подкрепен от БСП.

"Засега виждаме шансове и за двете фигури, които се спрягат, независимо че нямаме окончателно потвърждение нито за госпожа Фандъкова, нито за г-жа Манолова. Шанс имат и двете, но като че ли историческата логика е на страната на новото", каза Стойчев.

По думите му съществува електорален потенциал за Мая Манолова и за шиуменът Слави Трифонов, който в края на юли обяви, че прави партия.

"Има нарастваща надежда у хората, че най-сетне нещо ще се появи и ще се промени, че най-сетне ще се тръгне по пътя на законността, по пътя на поставянето на управляващата класа на мястото ѝ", добави той.

mediapool.bg