Кламер БГ - Новини: Законите на ГЕРБ като сервитьорския трик "ако мине, мине"

Законите на ГЕРБ като сервитьорския трик "ако мине, мине"

Анализи и Коментари

|
Пет, 21 Фев 2020г. 11:54ч.
Законите на ГЕРБ като сервитьорския трик "ако мине, мине"

Съвсем прясна случка отпреди няколко дни: Обикалям из една автоборса, че трябва да се купува нов таралясник. До мен – едно усмихнато и отзивчиво момче обяснява за кубатури, конски сили, климатроници и еърбеци. И по едно време вика:

"Не си купувай дизел, скоро ще ги забранят".

Викам му: "Да, бе! Знаеш ли колко време ще мине преди у нас да стане нещо такова?"

А той: "Бе, не се знае, нашите управници вятър ги вее на бяла кобила. Ето – сега със съпругата ми сме обменили всичките си пари в евро. И като изляза от нас, не знам евро ли имам в джоба или левове".

Изгубих и говор, и картина.

После се качих на машината на времето.

Ноември 2015 г. Студ, якета, шапки, всичко както си трябва. Около финансовото министерство са се струпали стотици цивилни полицаи. "Раковски" и "Славянска" са блокирани, министърът Владислав Горанов и тогавашната шефка на МВР Румяна Бъчварова току-що са дали пресконференция в опит да укротят ядосаните полицаи. Служителите ги чакат отвън, а двамата не смеят да излязат. В крайна сметка при полицаите е пратен тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов. Той застава по средата на блокираната улица до "Славянска беседа" и започва да вика, та да го чуят всички. И обяснява, че лично премиерът го е изпратил с гаранции, че никой няма взима 20-те заплати при пенсиониране на служителите. Никой не помръдва, тролеи и коли си стоят заклещени в задръстването. Ще минат няколко дни преди обстановката да се успокои.

Преходни и заключителни разпоредби

Какво е общото между двете случки? Законодателните напъни на партия ГЕРБ. Както тогава, така и сега управляващите много обичат да променят закони без никой да разбере. Противно на всички принципи за прозрачност и откритост пред гражданите, противно на всяка управленска и човешка логика, противно дори на елементарен инстинкт за самосъхранение, който би трябвало да работи винаги. Ако ползваш главата си по предназначение, де.

Една от любимите тактики на ГЕРБ е да променят един закон чрез друг през т.нар. преходни и заключителни разпоредби. Простичко казано – внасяш за разглеждане Закона за държавния бюджет, както през 2015 г., а в преходните му разпоредби записваш промяна в Закона за МВР, с която отнемаш 20-те заплати при пенсиониране. Или предлагаш промени във Валутния закон, с които всъщност променяш Закона за БНБ, където пък е фиксиран курсът на лева. А защо пък със закона за бюджета да не промениш този за туризма и да лепнеш данък за Airbnb и Booking, както преди няколко дни?

Не се научиха

Спорно е дали е законно да се променят закони по тоя начин. Но е гадно. Ама наистина гадно. Показва, че нямаш абсолютно никакво уважение към принципите на демокрацията, за които уж се биеш в гърдите всекидневно. Нито пък, че те интересува какво мислят избирателите, на които разтягаш локуми при всеки вид избори. Общо взето – опитваш се да изментиш хората като сервитьор от "Балкантурист" – надпиши им сметката, ако мине, мине. И тук е същото. Драскаме някакви закони, вкарваме ги конспиративно в парламента, намигаме си като дойде време за обсъждането... Ако стане, стане, ако не, продължаваме напред. По същия начин.

Управляващите очевидно живеят в своя реалност. В нея няма нужда се отчиташ пред гражданите и можеш да си правиш каквото си искаш, след като си спечелил изборите. И защо не? Нали пак ще им гласуват. Замажи им очите по изборите, после си разигравай коня, няма кой да ти потърси сметка. Наистина няма.

Най-страшното

ГЕРБ, които са на власт вече десет години, упорито отказват да научат някои елементарни неща. Например – не можеш да се напъваш за фундаментални промени във функционирането на държавата без никой да разбере. Обратното работи само в твоя вреда. Опиташ ли се да скриеш нещо по тоя начин, автоматично означава, че те е страх. И никой няма да повярва, че работиш в негова полза, докато пишеш закони из кьошетата, внасяш ги пет минути преди края на работния ден и ги гласуваш между две задремвания на депутатската банка.

А след като глупостта е извършена така или иначе, се втурваш да се обясняваш по най-нелепия начин. Какво каза финансовият министър за така желаното влизане в чакалнята за еврозоната? Че щяло да му е подарък за рождения ден. Конгениално!

Само дето това хич не ме интересува, както и мнозинството български граждани. Обратното, по-важно е да се обясни какво и как се променя. Ще повлияе ли на спестяванията? На покупателната способност? Изобщо на всичко.

Но ГЕРБ са неспособни да комуникират дори едно елементарно предложение за нов закон с обществеността. А после се цупят, понякога даже обидено обясняват, че се правели манипулации. Каква наглост! Манипулации се правят, защото хората не вярват на управляваната от ГЕРБ през последните 10 години държава. И има защо. Тая държава ражда предимно глупости, харчи усилия, пари и нерви, за да ги представи като нещо добро (или просто ги крие), а след това се втурва циркаджийски или бабаитски да чисти след себе си. Пример – въвеждаме тол система по очевидно безумен начин, премиерът привиква шефа на пътната агенция и го ругае по унизителен начин пред всички камери. Праща го като глашатай по селата. Наруганият няма нищо против. Зер иначе – още днеска ще го оправят.

Реформи ли?

Така до никъде няма да стигнем. Впрочем, това го е разбрал всеки, които поне малко следи какво се случва. Премиерът е готов да се откаже от всяка реформа, само и само да не му протестират. Министрите и депутатите вършат дивотии всеки ден. Като трябва да се плюе политическият опонент, партията светкавично мобилизира всичките си фейсбук-торолове, дежурни говорители и експерти по всичко, които отварят страхотен огън по команда. Като е да се обясни нещо спокойно, на разбираем език и разумно, мигат на парцали.

През това време стабилността е стабилна. И давай – ако мине, мине.

P.S. Кола не си купих. Чакам разяснения за еврозоната и Зелената сделка. После ще решавам дизел или не.

mediapool.bg