Кламер БГ - Новини: Заев: Непринципната позиция на България противоречи на международното право

Заев: Непринципната позиция на България противоречи на международното право

Европа

|
Вт, 09 Фев 2021г. 14:39ч.
Заев: Непринципната позиция на България противоречи на международното право

Българската позиция е анахронична и противоречи на международното право, коментира премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

България блокира началото на преговорите на Скопие за присъединяване към Европейския съюз и все още няма сигнали, че бързо ще преосмисли позицията си.

Заев посочи, че "непринципната позиция на България е попречила на провеждането на първата междуправителствена конференция с ЕС, с което трябваше да бъде ознаменувано началото на преговорите", съобщи БТА.

"Нашето становище е, че приятелите не трябва взаимно да се блокират. Напротив, те трябва да си помагат. България трябва да разбере, че имаме суверенно право да се определим и са се чувстваме като македонци, които говорят македонски език, а с това да се уважават и всички европейски идентичности, които имаме в нашата страна", посочи македонският премиер.

"Смятам, че тяхното сегашно становище е анахронично и противоречи на международното право. Ние като държава ще продължим да полагаме всички усилия, за да постигнем решаване на проблемите, при това уважавайки себе си и останалите", добави той,

Анализаторът Петър Арсовски коментира от своя страна, че администрацията на американския президент Джо Байдън ще влияе по-бързо да се решат проблемите на Балканите с цел регионът да стане по-стабилен.

Според него американската външна политика има три приоритета за решаване на Балканите: проблемът Сърбия - Косово, евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания в ЕС, а с това и решаване на проблема с България и ситуацията в Босна и Херцеговина.

В Босна ситуацията е най-сложна и там по-бавно ще се правят стъпки, а заради спешността пръв приоритет ще бъде Косово. За спора между Скопие и София натискът на САЩ ще бъде насочен и към Северна Македония, и към България, каза Арсовски.

"Все пак, очаквам че стратегически натискът ще бъде по-голям към България, отколкото към Македония. Това не означава, че ние трябва да се отпускаме и да седим на трибуните и да гледаме как "САЩ чупят костите на българите". Това няма да се случи", посочи Арсовски за вестник "Слободен печат".

mediapool.bg