Кламер БГ - Новини: Заев: Аз съм македонец, който говори македонски език, признат в целия свят

Заев: Аз съм македонец, който говори македонски език, признат в целия свят

Европа

|
Нед, 29 Ноем 2020г. 14:34ч.
Заев: Аз съм македонец, който говори македонски език, признат в целия свят

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че е македонец, който говори македонски език, признат в целия свят, след като българският вицепремиер Красимир Каракачанов го сравни с "българин, на който акълът му идва на другия ден".

"Аз съм македонец, който говори македонски език, признат в целия свят. Каракачанов е българин, който говори български език, признат в целия свят", написа Заев снощи във Фейсбук, реагирайки на коментара на Каракачанов по повод интервюто му за агенция БГНЕС.

"Но етническата и идентитетната разлика не е единствената между нас. Разликата в нашите мирогледи е по-важна и по-сериозна. Работя за съгласуване на възгледите за различията и знам, че това е възможно само чрез обмен на идеи и мнения, а не чрез обиди и неподходящи послания. Нашите народи очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. Стига с омразата", подчертава Заев във Фейсбук.

Бойко Борисов: Компромис за преговорите на Скопие е възможен

Същевременно българският премиер Бойко Борисов казва в интервю за германския в. "Франкфурте Алгемайне цайтунг", че е възможен компромис, така че началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС да бъде решено до края на годината, когато изтича германското председателство на ЕС.

"Единствената държава, която би искала започване на преговори за присъединяване към ЕС със съседната ни страна дори повече от Германия, е България", казва Борисов. Като причина за българското вето върху този процес той посочва неотдавнашната резолюция на Европейския парламент за България, в която се споменава и въпроса за предполагаемо македонско малцинство у нас

"В България няма македонско малцинство. Какво македонско малцинство трябва да има в България? Не познавам такова. Едва от резолюцията научих, че уж има такова. И тъй като българските социалисти в ЕП подкрепиха резолюцията, очевидно те също считат, че такова малцинство живее при нас. Вместо да водим позитивен дебат за европейския път на Република Северна Македония, сега се насочваме към съвсем различен дебат. Трябва да кажа, че това развитие наистина ме тревожи ", казва Борисов.

Думите му обаче не отговарят съвсем на истината, тъй като тази резолюция покрива широк кръг от проблеми с върховенството на закона и демокрацията в България, докато отказваната от българските власти регистрация на ОМО "Илинден" е записана като бележка под линия.

Журналистът Михаел Мартенс, дългогодишен кореспондент на ФАЦ за Балканите, който е направил интервюто с Борисов, го репилкира с думите:"Но нито министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, нито заместникът му Никола Димитров или други важни политици в Скопие излизат и твърдят, че в България има македонско малцинство. Това просто не се случва".

"Компромис е възможен. Но също така трябва да се познава историята", отвръща Борисов и допълва:"Българските комунисти и Комунистическият интернационал, контролиран от Сталинистка Москва, искаха по идеологически причини след Втората световна война да превърнат насилствено българите в Македония в македонци. Българите там бяха принудени да се наричат македонци. Ако сега в процеса на присъединяване към ЕС се появят определени погрешни твърдения и аз не реагирам, политическите ми опоненти ще кажат: Борисов продава българската история и се огъва под натиска от европейските партньори".

Вашингтон в очакване на скорошно решение

Междувременно Вашингтон даде пореден сигнал, че желае скорошно разрешаване на казуса с блокираното от България начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Насърчаваме вас и държавите членки на ЕС да продължите да търсите решение на двустранни въпроси извън процеса на интеграция на вашата страна в ЕС и да постигнете напредък в тези стремежи, като отворите и затворите Главите в преговорите, заявява помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър в писмо до премиера на РС Македония Зоран Заев, предаде БГНЕС.

"Ние високо оценяваме вашите усилия за провеждане на разговорите в духа на добра воля и за поддържане вашия ангажимент за осигуряване на европейското бъдеще на Северна Македония, което страната показа, че заслужава", казва Рийкър в писмото.

Той допълва, че САЩ остават ангажирани да подкрепят Северна Македония в нейната интеграция в ЕС и изрази разочарование, че страните членки на ЕС не се съгласиха да одобрят рамката за преговори за започване на преговори за членство в ЕС.

"Вашата страна показа, че е доверен съюзник в НАТО и голям приятел на САЩ. Присъединяването на вашата страна към ЕС остава нашият най-голям общ интерес и ние ще продължим да се застъпваме и подкрепяме заедно с нашите европейски партньори провеждане на междуправителствена конференция с Република Северна Македония по време на германското председателство на ЕС", казва Рийкър.

Той добавя, че Съединените щати наблюдават и разбират предизвикателствата и сложните въпроси, през които преминава процесът и отбелязва, че Северна Македония досега е показала, че не се отклонява, когато е необходимо успешно да завърши необходимите процеси, за да осигури устойчив мир, сигурност и просперитет за своите и граждани на съседни държави. Рийкър подчертава, че Северна Македония доказа това с постигането на историческото споразумение от Преспа и Споразумението за добросъседство и приятелство с България през 2017 г., което постави основите за по-силни отношения между двете страни.

mediapool.bg