Кламер БГ - Новини: Задържаните за двойното убийство от Негован са направили самопризнания

Задържаните за двойното убийство от Негован са направили самопризнания

България

|
Четв, 29 Авг 2019г. 10:02ч.
Задържаните за двойното убийство от Негован са направили самопризнания

Двамата задържани за убийството на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и жена му Мариана, са направили пълни самопризнания, съобщи Нова телевизия.

Двамата строителни работници - на 39 и 44 години са от София и бяха задържани в сряда. Те са криминално проявени. Единият от тях е лежал в затвора за кражба на коли и незаконно притежаване на оръжие.

Първоначално, при разпитите, те са си прехвърляли вината за това кой е физическият извършител на двойното убийство.

Впоследствие единият от тях - Пламен Шляпашки, признал, че той е напуснал спусъка на незаконния пистолет със заглушител.

Другият задържан се казва Георги нанчев. Единият от двамата арестувани се е познавал с бившия треньор по борба от 15 години.

Двойното убийство

Двойното убийството е било извършено на 14 юли в апартамента на жертвите на централния столичен булевард "Витоша".

След изстрелите задържаните разчленили телата на убитите в банята на жилището. Натъпкали ги в бидони и ги откарали край Негован.

После се върнали в апартамента и старателно го почистили с белина. Въпреки това, не са успели да заличат всички следи, каза вътрешният министър Младен Маринов на брифинг в сряда.

Мотивът за престъплението

Престъплението е извършено с цел обир, тъй като семейството е било заможно. В последните години то е направило няколко имотни сделки.

Двамата мъже мислели, че жертвите държат в дома си пари от продажбата на техен апартамент в столичния квартал "Гоце Делчев". Причината била, че Атанасов им се оплакал, че банките имат много големи лихви.

По тази причина двамата мъже, които работили като строителни работници и около година правили ремонт на жилището на бившия треньор по борба, решили, че сумата може да не е внесена в банкова сметка. Оказало се обаче, че това не е така.

След като не намерили парите в апартамента след убийството, те откраднали ценности на семейството. Част от тях са намерени в жилище на арестуваните.

Доказателствата

Разследващите заплетения случай са открили оръжието, с което са били убити Йордан Атанасов и съпругата му.

Пистолети са били два, като с единия от тях е стреляно по жертвите. Те са иззети от работилница в Техническия университет. Задържаните имали трудови отношения по поддръжка на Техническия университет. Оръжието е било със заглушител.

Преди да бъдат задържани двамата криминално проявени са били следени от полицията през последните шест дни.

За да стигнат до тях разследващите са анализирани над 11 000 сделки с апартаменти, непотърсени пенсии от пощенски служби и банки, където не са попаднали на съвпадение. Претърсени са 11 адреса.

Полицията разполага и с данни за автомобила, с който са били превозени жертвите.

Жертвите и убийците са се познавали повече от година. Задържаните са извършвали ремонти в апартамента на бившия треньор по борба и съпругата му.

Дъщерята на убития Йордан Атанасов, която живее в чужбина, не е поддържала добри отношения с баща си. След разпространяването на снимки с дрехите и вещи на жертвите, тя се свързала с обща приятелка, защото загубила връзка с родителите си. Именно тя е подала сигналя в полицията.

Иван Гешев: Изключително брутално убийство

В сряда заместник-главният прокурор Иван Гешев определи "случая в Негован" като "изключително сложен". Причината е, че по този случай не е имало сигнал за извършено престъпление или изчезнали лица.

"Изключително тежък случай, изключително брутално убийство, изключително трудно за разкриване. Българските граждани могат да се гордеят със служителите на МВР, с разследващите органи и съдебната власт, които към момента се справят изключително добре с този случай", каза Гешев.

"Аз не помня да съм бил свидетел на толкова жестоко убийство. При тях можем да говорим за сериозни личностни отклонения", каза още заместник-главният прокурор по повод престъплението.

"Жертвите, възрастен мъж и жена, бяха установени в следствие на изключително професионалната работа на служителите на Министерство на вътрешните работи, съвместно с прокуратурата", каза още заместник-главният прокурор.

По думите му пробивът по случая е започнал след много добра оперативна работа на МВР и след постъпилата първоначална оперативна информация за евентуалните извършители на това деяние.

"Чак на по- късен етап, след доста сериозна работа при налични данни на евентуалните извършители в неделя срещу понеделник бяха установени и евентуалните жертви", заяви Иван Гешев.

При разследването на убийството първо стигнахме до извършителите, а по-късно разбрахме кои са жертвите, коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов в сряда. Той благодари на колегите си за "изключителната работа, последователност и търпение", с което са работили по случая, за да бъде разкрит.

"Започнахме от нулата, бих казал, не знаехме кои са жертвите. Интересно е, че първо стигнахме до евентуалните извършители, като информация и по-късно разбрахме кои са жертвите. Всичко това е вследствие на много аналитична работа, събиране на информация на терен, по оперативен път. Аз лично съм потресен от зверството, което виждам при извършването на това убийство и последващите действия по разчленяване на труповете. Всеки ще си зададе въпроса дали това могат да го извършат хора. Оптимист съм от това, което до момента има като събрани доказателства, чакаме експертизите да сме твърдо убедени, за да можем да дадем годен материал на прокуратурата, за да може тя да поддържа обвинението пред съда", каза още Младен Младенов.

mediapool.bg