Кламер БГ - Новини: Задоволство в парламента от идването на "Турски поток"

Задоволство в парламента от идването на "Турски поток"

България

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 18:29ч.
Задоволство в парламента от идването на "Турски поток"

Парламентарно представителите партии посрещнаха със задоволство и добри отзиви публикацията на руското издание "Комерсант", че Русия окончателно е решила втората тръба на газопровода "Турски поток", която трябва да снабдява с руски газ европейския пазар, ще мине през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

От ГЕРБ обявиха,че това е техен приоритет. БСП коментира, че е добре, че страната ни няма да бъде заобиколена, но повтори тезата на президента Румен Радев, че така доставките на руски газ у нас ще зависят и от Турция като страна транзитьор. ДПС също смята, че това ще е полезно за страната ни, но се фокусира върху гарантираните до 2030 г. такси от досегашния транзит.

Обединените патриоти видяха голям потенциал в проекта.

ГЕРБ: Тръбата е приоритет

Минаването на втората тръба на проекта "Турски поток" през територията на България е приоритет за страната, коментира в четвъртък депутатът от ГЕРБ и член на енергийната комисия Александър Ненков.

Според него няма да има проблем с финансирането на сухопътното трасе през България на "Турски поток". То ще повтаря маршрута на спрения "Южен поток" и се оценява на 1.63 млрд. долара, които българският държавен оператор "Булгартрансгаз" (БТГ) смята да осигури от собствени средства и кредити, които възнамерява да гарантира с очаквани договори с доставчици за ползване на трасето, каквато финална процедура – за обвързващи оферти, смята да проведе през декември.

Ненков припомни,че преди две седмици на заседание на парламентарната енергийна комисия енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на БТГ Владимир Малинов са посочили, че проектът за "Турски поток" и газовия хъб "Балкан" ще залегнат в актуализираната енергийна стратегия на страната до 2020 г, заради плановете на правителството да увеличи тройно сегашните си такси от транзит на газ https://www.mediapool.bg/bulgaria-s-plan-da-pecheli-troino-poveche-ot-gazov-tranzit-news285762.html и очакванията с тях да се покрива инвестицията и за двата проекта. Преди ден правителството одобри промяната на енергийната стратегия в газовата й част.

Според депутата от ГЕРБ единствено притеснение будят кратките срокове за изграждане на трасето на "Турски поток" през България. Трябва да се положат всички усилия и от страна на правителството, и от страна на парламента в най-кратки срокове да го изпълним, каза той. Правителството върви в тази посока - да запазим и надградим своята транзитна роля на Балканите, посочи Ненков. Той допълни обаче, че такава е конюнктурата и геополитиката, че за един миг държавата може да се окаже не във водеща, а в догонваща позиция.

БСП: Добре е, че няма да бъдем заобиколени

Решението, което се взема, е добро за България, защото няма да бъдем заобиколени, както имаше такъв риск, смята народният представител от БСП и зам.-шеф на енергийната комисия в парламента Таско Ерменков. Той обаче коментира, че сигурността на газовите доставки зависи и в обратна пропорционалност на броя на страните, през които минава един газопровод, без да са членки на ЕС. "В дадения случай имаме по-ниска сигурност, защото минава през страна, която не е член на ЕС“, каза червеният депутат и допълни, че според него по-добрият проект е бил "Южен поток", повтаряйки така тезата на президента Румен Радев при лансирането в Москва на идеята за директни руски газови доставки по модификация на проекта "Южен поток" в "Български поток".

Като национално отговорна партия БСП ще подкрепи всяко предложение, което е в интерес на сигурността на българската енергетика, заяви Ерменков.

ДПС: По-добре е, отколкото да се спре въобще газовия транзит

Рамадан Аталай от ДПС бе по-сдържан в коментарите си като посочи, че засега информацията е само от руското издание, но няма потвърждение дало това е така от енергийното министерство или министър Теменужка Петкова.

"Очакванията бяха досега, че ще се направи всичко възможно газът от втората тръба да минава по старото трасе от Люлебургас до Провадия и тук да се оформи т. нар. хъб", посочи Аталай. Той обаче отбеляза, че досега нямаме реални писмени документи, нито договори откъде ще получим газа, нито на кого ще го продаваме. Но има една истина - Русия спира подаването на газ през Украйна и транзита през България за Турция, добави той.

Депутатът от ДПС също така смята, че спряганите 15.75 млрд. куб. м газ от втората тръба на "Турски поток" съвсем не са онова количество, което ще направи страната ни транзитьор. "Но след всички тези безобразия, които направиха от Костово време до правителството на Бойко Борисов, така че да няма нито "Син поток", нито "Южен поток", сега не трябва да изпуснем поне част от "Турски поток", който трябва да преминава през България, за да можем да компенсираме поне част от загубите от транзитни такси от прекъсването на стария договор за доставка на газ", каза още Аталай, имайки предвид намерението на Русия да спре да ползва Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния за България, Турция, Гърция и Македония. По думите му, ако изпуснем "Турски поток", означава, че трябва да чакаме нашите съседи да благоволят да ни доставят газ само за нас.

Сегашният договор с "Газпром Експорт" за транзит на руски газ през наша територия до 2030 г. има клауза "пренеси или плати", съгласно която руснаците са длъжни да плащат дори и да не транзитират газ. Петкова обаче даде да се разбере, че по-скоро страната ни няма да претендира за тези приходи, а ще разчита на по-високи транзитни такси по "Турски поток". БТГ смята да прилага и за този газопровод модела за плащане на вход и изход на транспортираните количества синьо гориво и тарифите ще се приближат до средноевропейските.

Патриотите: Приходите ще са повече от "Южен поток"

Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата на "Турски поток", не се случи, напротив ние ставаме една от сериозните транзитиращи страни, коментира пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и също член на парламентарната комисия по енергетика Искрен Веселинов относно публикацията в руския в. "Комерсант", че втората тръба на "Турски поток".

Той също се спря на очакваните бъдещите транзитни приходи от газопровода и коментира, че вероятно те ще са по-големи от планираните за проваления "Южен поток".

"В това отношение новината е много добра и това, което трябва да направим, е максимално да облекчим "Булгартрансгаз" в техните инвестиционни намерения, така че да отговорят на сроковете, които се поставят", коментира Веселинов.

mediapool.bg