Кламер БГ - Новини: Борисов: Освен безценен човешки живот, загубихме и 50 млн. лева

Борисов: Освен безценен човешки живот, загубихме и 50 млн. лева

България

|
Съб, 10 Юни 2017г. 16:57ч.
Борисов: Освен безценен човешки живот, загубихме и 50 млн. лева

Освен безценния човешки живот на един прекрасен летец, сме загубили и 50 млн. лв. вчера, тъй като застраховките на важат за военна техника. Това каза премиерът Бойко Борисов в събота по повод инцидента от петък, при който военен хеликоптер падна в Черно море и командирът Георги Анастасов загина.

”Познавах лично Анастастов – прекрасен пилот. Със своите действия до последно се е борил и е спасил живота на другите двама”, каза Борисов.

Той обясни, че падналият хеликоптер ”Пантер” е

”възможно най-добрият в света”.

”Понеже застраховките не важат за военната техника, сме загубили и 50 млн. лв. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. Но и 50 млн. лв. – колкото са коледните надбавки на пенсионерите. Когато си говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важното, защото всяка сутрин показвате хора, които искате да им запълним дупките и да им ремонтираме пътищата. Другите показвате хора в неравностойно положение, които също поставят своите проблеми. Други поставят проблеми, свързани с пенсиите. Поели сме ангажимент към образованието за учителските заплати – физкултурните салони“, заяви Борисов.

Нинова не подкрепила ръстът на разходите за отбрана

"Когато изведнъж се появяват такива огромни харчове за отбрана, бих попитал дали президентът Румен Радев в интервюто си от вчера е говорил за това, че неговият шеф, ментор, или както се казва там, г-жа Корнелия Нинова беше единствената, която не подкрепи 2% за въоръжаване”, коментира премиерът.

”Казах ѝ публично, че ако и аз подкрепя нейната теза, ще излезем от КСНС с тежък конфликт между двете институции. Но това явно се е спестило“, каза Борисов.

На последното заседание на КСНС беше решено да стартират и трите големи проекти от модернизацията на армията - покупката на нов тип изтребители, кораби и бронирани машини. Очаква се общата им цена да надмине 3 млрд. лева.

"Пантер"-ите ще бъдат временно приземени

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди в събота, че загиналият командир на военния хеликоптер кап. Георги Анастасов ще бъде посмъртно повишен в звание, тъй като е успял да спаси живота на останалите двама души от екипажа.

Той каза пред бТВ, че инцидентът се разследва от Военна полиция и Военноморските сили.

По-късно от Военноморските сили съобщиха, че метеорологичните условия и техническото състояние на хеликоптера са изключени като възможна причина за падането на машината в Черно море.

Докато тече разследването обаче, останалите два хеликоптера "Пантер", на въоръжение във Военноморските сили, няма да се ползват.

Как е станало произшествието?

"Това, което е ясно до момента е, че по време на морско учение ”Черно море” 2017, в което са участвали хеликоптери ”Пантер” от Военноморските сили, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега", обясни Каракачанов.

Захождайки пред кораба, перката на вертолета е закачила пилона, на който се окачват знамената, пилотът обаче е овладял хеликоптера и се е отправил към брега.

”Явно в следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, той обръща хеликоптера и го приближава обратно към кораба, за да може да бъде приводнен във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи, които вече са се задействали по това време, обясни още министърът.

Преди ден президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев коментира, че българските пилоти летят опасно малко и са много далеч от стандартите в НАТО.

Колко струват вертолетите?

Българските Военноморски сили разполагат с три хеликоптера "Пантер" и досега не е имало сериозни инциденти с тях. Те са базирани във военноморската база "Чайка" край Варна.

Вертолетите бяха доставени през 2011 година, като част от сделката с европейския консорциум "Юрокоптер", която бе подписана през 2005 година от кабинета "Сакскобургготски".

Първоначално договорът бе за доставката на 18 вертолета на обща стойност 358 млн. евро - 12 "Кугар" и 6 "Пантер", но първото правителство на Бойко Борисов отказа покупката на три от "Пантер"-ите заради липса на достатъчно средства.

mediapool.bg