Кламер БГ - Новини: Заводът на "Тесла" в Калифорния заработи въпреки забраните

Заводът на "Тесла" в Калифорния заработи въпреки забраните

Свят

|
Вт, 12 Май 2020г. 09:26ч.
Заводът на "Тесла" в Калифорния заработи въпреки забраните

Заводът за производство на електромобили на американската корпорация "Тесла" във Фримонт, щата Калифорния възобнови работа, въпреки забраната на властите, наложена заради разпространението на новия коронавирус.

"Тесла" възобновява днес производство, въпреки разпорежданията на окръг Аламеда", написа собственика на "Тесла" Илон Мъск в Туитър. Той призова властите да арестуват само него, ако се решат на подобна стъпка.

Заводът на Мъск във Фримонт преустанови дейност на 23 март съгласно разпореждане, касаещо шест окръга от залива на Сан Франциско, като целта беше да се спре разпространението на новия коронавирус.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви, че той и здравните власти ще разговарят с представители на "Тесла", информира Ройтерс. Нюсъм каза, че заводът би следвало да възобнови работа следващата седмица.

В завода във Фримонт работят 10 000 души, отбелязва АП.

Преди няколко дни Илон Мъск заплаши да премести седалището на компанията и бъдещите си проекти, защото властите в окръг Аламеда, където се намира Фримонт, му пречат да възобнови производството. Корпорация "Тесла" е подала жалба в съда, в която посочва, че ограниченията в окръг Аламеда не може да бъдат по-рестриктивни от щатските разпоредби. Мъск посочи, че на други места в страната на автомобилните производители е било разрешено да възобновят дейността си.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм неколкократно е заявявал, че окръзите могат да налагат по-строги мерки. Окръг Аламеда е един от шестте в залива на Сан Франциско, които първи наложиха забрана за излизане от дома в средата на март заради пандемията, припомня АП.

mediapool.bg