Кламер БГ - Новини: За охраната на Гешев ще се решава отново

За охраната на Гешев ще се решава отново

България

|
Вт, 21 Септ 2021г. 12:06ч.
За охраната на Гешев ще се решава отново

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев все още не е поискал охраната му от Бюрото за защита на свидетели да бъде запазена. Това съобщи правосъдният министър Янаки Стоилов. След окончателното приемане на законови поправки в последния работен ден на парламента, управлението на Бюрото бе отнето от шефа на държавното обвинение и пратено при правосъдния министър. Досега именно служителите на тази структура охраняваха Гешев. Той има право и на охрана от НСО, но неведнъж е заявявал, че няма доверие на службата. По неговите собствени думи те могат единствено да му носят чантата.

Освен поправките по отношение на Бюрото, имаше предложение и охраната от НСО за Гешев да бъде отнета. На парламента не му стигна времето да приеме тази промяна, а самият главен прокурор заяви, че имал достатъчно добра заплата, за да си наеме частна фирма.

"Не е дал заявка, мисля, че сега той ползва охрана от Бюрото по твърдения за застрашеност. При преминаването на Бюрото този въпрос трябва да се реши, тъй като той е едно от лицата, които с основание се ползват от охраната на националната служба. Ако има други основания, тогава трябва да се прецени вече въпросът за начина на неговата охрана. Досега не са постъпвали официални искания по какъв начин това да бъде извършено", заяви министърът.

Преминаването на Бюрото за защита към правосъдното ведомство трябва да стане в рамките на няколко седмици, а не за три месеца, какъвто срок бе приет от депутатите, обясни още Стоилов. Той допълни, че е възложил на ръководителя на структурата да му се даде отчет какво е направено с имотите и движимото имущество в периода от приемане на закона до влизането му в сила.

Някои от служителите на Бюрото вероятно ще напуснат и ще поискат да се върнат в НСО, каза Стоилов.

"Аз съм заявил, че служителите, които желаят и показват необходимите професионални качества, включително ръководителят, могат да продължат да изпълняват своите задължения", заяви министърът.

Че хора ще напускат предрече Гешев преди седмици. Основният аргумент на главния прокурор бе, че от такова прехвърляне ще пострадат най-вече охраняваните свидетели, защото бил възможен теч на информация за тях. Иначе Бюрото охранява трима магистрати, един от които е главният прокурор.

Преди няколко дни вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че Гешев ползвал тройна охрана. По думите му за личната сигурност на главния прокурор отговаря Бюрото. Периметърът около държавната вила в "Бояна", където той живее, се пази от НСО. Освен това в района редовно минавала и патрулка от Шесто РПУ в столицата.

Откакто е на поста освен за лична охрана Гешев ползва Бюрото и при шумните акции на прокуратурата. Миналото лято въоръжени служители влязоха в президентството. Наскоро Гешев отчете като лична грешка това, че не обяснил достатъчно добре на обществото какво точно се е случило тогава. Преди това пак Бюрото арестува някогашния екоминистър Нено Димов.

mediapool.bg