Кламер БГ - Новини: За два дни МЕ се отказа от двойната тарифа на тока за битовите потребители

За два дни МЕ се отказа от двойната тарифа на тока за битовите потребители

България

|
Нед, 23 Окт 2022г. 12:42ч.
За два дни МЕ се отказа от двойната тарифа на тока за битовите потребители

За два дни МЕ се отказа от двойната тарифа на тока за битовите потребители

Два дни след като шумно анонсира намеренията си, Министерството на енергетиката (МЕ) се отказа да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Съобщението бе разпространено в неделя сутринта от пресслужбата на МЕ.

Решението се аргументира с „постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система”, като в съобщението министерството си приписва и двойното намаляване на цената на газа, което се дължи на външни фактори и е факт и на световните борси. Заради всичко това не се налагало въвеждане на двойни тарифи на тока.

С аргумента защита на битовите потребители и на бюджетните средства, служебният енергиен министър Росен Христов обяви пред журналисти в петък предложението на ведомството към парламента да одобри въвеждането на два прага на регулирани евтини и субсидирани цени за зимно и лятно електропотребление от 1 януари 2023 г. Идеята налагаше редица промени в Закона за енергетиката.

Изчисленията на експертите във ведомството показали, че 90% от потребителите на ток ползват през зимата до 800 кВтч месечно през зимата и до 300 кВтч – през лятото.

Затова предложението бе до този праг на консумация да се плаща по определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени, а над нея – по цена, която съответното електроснабдително дружество ще изчислява спрямо средноборсовата за месеца на надхвърления праг на потреблението, обясни енергийният министър. Целта, по думите му е, да се защитят клиентите, но и да се запазят средства за компенсиране на други енергийни нужди, а онези 10% с голямото потребление да пестят или да плащат реалните цени на електроенергията.

Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да се допусне гражданите да са натоварени с непосилни сметки за ток, заявяват обаче два дни по-късно от МЕ.

В съобщението се посочва още, че се полагат всички усилия да се задържат и намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 1 януари 2023 г. По този начин се цели да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. От МЕ работят по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение, и изразяват надежда проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара.

Росен Христов: Няма нужда от две тарифи

В момента няма нужда от две тарифи. Стабилизирахме доставките на газ като цена и количества. Нашите мерки работят. Няма спешна нужда от мярката за две тарифи. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, цитиран от БГНЕС.

„Всичко остава така, както е до момента. Нашето предложение подлежеше на обществено обсъждане и на обсъждане в парламента. Избързахме с неговото обявяване, не очаквахме такава политизация на въпроса. Вместо да помага на обществото това предложение създава стрес“, каза министър Христов.

Той заяви, че инициативата е в ръцете на партиите. „Това е най-правилното решение. Обществото трябва да се успокои. Енергийната система работи на максимум и ние гарантираме, че тя ще работи. Експортът на ток ни осигурява средствата за компенсация на бизнеса“, заяви министър Христов.

Той е категоричен, че няма да има режим на тока през зимата.

„Искаме редовното правителство да няма кризисните проблеми, които ние наследихме от предишното правителство“, каза министър Христов.

Той коментира и диверсификацията на ядреното гориво. "Не само, че нямаме завой към Русия, но ние осигуряваме тази диверсификация", заяви служебният енергиен министър. Минимум две компании ще участват в търга - "Фраматом" и "Уестингхаус". Те са компании със солидна репутация. Не допускаме в търга руски компании, подчерта Христов и призова за отговорен подход. "Стига вече глупости. Не трябва да се политизира ядрената сигурност. Отнесете се сериозно към въпроса", каза енергийният министър.

mediapool.bg