Кламер БГ - Новини: За все повече жени с напреднал рак на гърдата животът продължава

За все повече жени с напреднал рак на гърдата животът продължава

Общество

|
Ср, 10 Окт 2018г. 13:09ч.
За все повече жени с напреднал рак на гърдата животът продължава

Една от осем жени се разболява от рак на гърдата през живота си, като 15% от случаите се откриват в късен етап, когато има метастази. Три от десет жени, дори когато са били рано диагностицирани, в последствие развиват метастатичен рак. Въпреки че заболяването е било открито в ранен стадий и е било приложено правилно лечение.

Метастатичен се нарича ракът в IV стадий, когато засяга други органи и структури на тялото като кости, черен дроб, бели дробове.

Днес метастатичният рак не означава смъртна присъда, тъй като заболяването може да се държи под контрол със съвременните методи на лечение и над 20% от пациентките преживяват над 5 години.

Животът с това заболяване обаче е свързан и с много други предизвикателства освен физическата битка с болестта и има своите психологически, социални и икономически измерения. Те бяха във фокуса на събитието “Животът с рак. Предизвикателството метастатичен рак на гърдата“ на в. “Капитал“ по повод Месеца за борба с рака на гърдата – октомври.

За разлика от обичайния акцент, който пада върху безспорно важната профилактика, този път специалистите и пациентите очертаха проблемите на жените, които са диагностицирани късно или пък след като веднъж са спечелили битката с болестта, ракът им се е върнал, този път с метастази и са чули тежката диагноза за втори път.

Болестта може да е под контрол с години

“При тези жени целим да държим болестта под контрол и максимално да удължим живота им. Същевременно държим много и на качеството на живота, т.е. те да водят пълноценен живот и да са активни“, каза д-р Антоанета Томова, началник на отделение в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Тя даде пример, че има пациентки с костни метастази, които поддържа вече 10-15 и дори 20 години. По думите й е важно това да се знае както от пациентите, така и от колегите лекари и особено от личните лекари, тъй като сега поради неинформираност жените биват обезкуражавани, че нямат бъдеще с това заболяване.

Тя коментира, че в последните 10 години навлизащите нови лечения и персонализираният подход променят много картината. Томова посочи, че сега има достъп до много нови терапии както в клиничната практика, така и в етап на клинични проучвания, като много често в период от 2-3 години се появява ново лечение или проучване, с което да се замени досегашното.

И това прави възможно пациентките с метастатичен рак да бъдат поддържани и заболяването им контролирано с години.

Всяка нова възможност е време, а времето дава нови възможности

“Всяка нова възможност дава време и това време дава много нови възможности“, коментира д-р Ася Консулова, от университетската болница “Света Марина“ във Варна. Тя съобщи, че 1 от 6 жени още при първоначалното диагностициране вече има метастази.

Въпреки че метастазите са отговорни за 90% от смъртните случаи от рак на гърдата, близо 22% от пациентите с метастатичен рак ще бъдат живи след 5 години.

Томова коментира, че жените вече живеят все по-дълго и все по-добре със заболяването и е уверена, че в бъдеще ще умират с метастатичен рак, а не от него. Тя даде пример, че от диабет също се умира, когато не се контролира медикаментозно.

Затова целта е и метастатичният рак да бъде контролиран като хронично заболяване.

Сред позитивите на новите терапии са, че много от тях се приемат през устата, пациентите ходят по-рядко в болница и понасят много по-малко странични ефекти спрямо химиотерапията.

Достъпът до лечение трябва да е по-лесен

Тя обаче посочи, че трябва да се осигури лесен достъп до новите терапии, независимо в коя част на страната живее в пациентът. В момента приложението на част от новите терапии, които бяха застрашени от мораториум, е ограничено само до 8-9 болници, в които се проследява ефектът от лечението с тях.

Томова коментира, че това е свързано с трудности за пациентите, някои от които нямат включително финансовата възможност да пътуват, за да се лекуват в по-отдалечен град.

Затова тя смята, че модерните терапии трябва да са достъпни във всички комплексни онкологични центрове в областните градове.

Самота, неразбиране, загуба на доход

Телевизионната водеща и основателка на фондация "Една от Осем" Нана Гладуиш очерта социално-психологическите предизвикателства пред пациентките с метастатичен рак на гърдата.

От нейни разговори с пациентките с тази диагноза и техните близки, става ясно, че някои от тях се сблъскват с липса на подкрепа в семейството, неразбиране. В някои общности има стигма към болестта, като близките се срамуват и я крият. Голям проблем е и организацията на здравната система, която пациентки описват като “ходене по мъките“. Оплакват се и от грубо отношение от страна на лекари, липса на информация.

63% от пациентките с метастатичен рак на гърдата чувстват, че никой не знае какво преживяват. 40% от пациентките споделят, че подкрепата, която първоначално са получили от близките при диагностицирането, намалява с времето.

Същевременно болестта е свързана с преустановяване на работа за определен период от време и загуба на доход. Въпреки това много жени продължават да работят докато се лекуват или се връщат на работа. 51% от работещите жени казват, че се налага да ползват отпуск заради заболяването си, а 38% прекъсват работа за определен период.

Пътеводител за онкоболни

В помощ на пациентите с онкологични заболявания и техните близки е пътеводителят Cancer Care , двигател на който са млади лекари. Пътеводителят обединява достоверна информация за онкологичните заболявания, съгласувана с водещи специалисти в страната – като се започне от превенцията, информация за различните видове тумори,мине се през възможностите за лечение и се стигне до техники за справяне по време на и след лечението.

“Мисията ни е да намалим смъртността от онкологични заболявания и към момента тази наша борба се изразява в няколко посоки – безплатни профилактични прегледи и пътеводителят за онкоболни, като редакторски екип от наши лекари получи разрешение от Американската асоциация по клинична онкология (АСКО) да превежда техните материали и да ги публикуваме в нашата платформа“, разказа Ивелин Беновски от Cancer Care.

Беновски, който е загубил свой приятел с онкологично заболяване, коментира, че когато се връща назад, определя като проблем именно липсата на информация.

45% от пациентките с метастатичен рак на гърдата казват, че трудно се намира информация за заболяването, а 55% посочват, че наличната информация не се отнася за техните конкретни потребности.

mediapool.bg