Кламер БГ - Новини: Жълтите павета в София ще се ремонтират, когато се намерят нови

Жълтите павета в София ще се ремонтират, когато се намерят нови

България

|
Четв, 04 Юни 2020г. 11:18ч.
Жълтите павета в София ще се ремонтират, когато се намерят нови

Жълтите павета по столичния булевард "Цар Освободител" няма да се ремонтират скоро, въпреки че на места настилката е в лошо състояние. Причината е, че няма как да бъдат заменени с нови. Емблематичната настилка в центъра на София не се произвежда от години. Правени са опити за съвременно производство на жълти павета, но те се оказали неуспешни.

Това стана ясно по време на представянето на променения проект за ремонт на центъра на София в частта около храма "Александър Невски" и Народното събрание. Бул. "Цар Освободител" първоначално трябваше да е част от реконструкцията на тази част на София, но в последствие беше изключен от т. нар. зона 4.

Авторът на проекта за ремонт арх. Иво Пантелеев от студио АДА заяви, че поне 30 на сто от жълтите павета няма как да бъдат поставени, ако бъдат извадени, за да се пренаредят. Причината е ,че дори и да изглеждат здрави се чупят при изваждането. Това поне показал ремонтът на участъка от ул. "Шести септември" при градината „Кристал“, който беше завършен миналата година отново като част от обновяването на зоната. Трафикът в този участък е много по-слаб, отколкото по централния бул. "Цар Освободител".

Според главния архитект на София Здравко Здравков вероятно процентът на паветата, които трябва да бъдат заменени с нови, е много по-голям от 30 на сто. "Ремонтът по бул. "Цар Освободител" ще стартира, когато имаме налични жълти павета. Към момента такива няма", коментира той.

Иначе и преработеният проект за обновяване на зоната около "Александър Невски" и Народното събрание събра критики от включилите се в дискусията граждани, общински съветници, архитекти. Забележките бяха разнопосочни – от това, че не се запазват съществуващите настилки, които внасяли колорит, до това, че площадът около храма остава паркинг в голямата си част, а пространството е лишено от функции, които да задържат хората там.

Според арх. Здравков уеднаквяването на настилките в тази най-представителна част на града е задължително. Той обясни, че в момента там могат да се видят 26 вида различни плочки. Подмяната на плочите по тротоарите със сив гранит е една от основните дейности, които проектът за ремонт предвижда. Паветата около "Александър Невски" няма да се пренареждат изцяло, а само където е необходимо. Пешеходен ще стане участъкът от ул. "Оборище" между храма и ул. "Г. С. Раковски". Ще се премахнат част от местата за паркиране, но тези в задната част на храма ще останат.

Все още няма избран окончателен вариант на новите улични лампи, които трябва да се поставят в зоната. Според арх. Пантелеев те трябва да са високи 12 метра и с класически дизайн. Първоначално той беше предложил високи модернистични осветителни тела, които определяше като мачти, но от общината поискаха това да се промени.

Ремонтът на зоната не се планира за тази година. Тепърва ще се избира нов изпълнител за обновяването на пространствата, тъй като общината започна процедура по прекратяване на договора с досегашния строител – "ПСТ груп". Формално мотивът за това е промяната на проекта, която ще доведе и до промяна на финансовите и технически параметри на строителството.

mediapool.bg