Кламер БГ - Новини: Журналистическа организация поиска оставката на шефката на СЕМ

Журналистическа организация поиска оставката на шефката на СЕМ

България

|
Пон, 12 Дек 2022г. 18:56ч.
Журналистическа организация поиска оставката на шефката на СЕМ

Журналистическа организация поиска оставката на шефката на СЕМ

Асоциацията на европейските журналисти – България настоя за оставката на председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова заради изразената от нея позиция срещу журналистката Мария Черешева.

В постинг в социалните мрежи Момчилова иронизира персонално работата на Черешева и международното разследване, което повдигна редица въпроси за начина, по който българската полиция се отнася с нелегалните имигранти. Мария Черешева е вицепрезидентка на АЕЖ – България и участва от българска страна в разследване на голям консорциум от авторитетни чужди медии.

АЕЖ се обръща към президента Румен Радев, който носи пряката отговорност за назначаването на Момчилова в СЕМ, да даде оценка нейното поведение.

"Недопустимо е в една демократична държава – член на ЕС, председател на регулаторен орган да напада журналисти заради тяхно разследване, изобличаващо нередности в държавата. Ако регулатор или човекът, който го представлява по закон, започне да атакува журналисти, за да защитава правителството, това е брутална форма на цензура", се казва в позицията на АЕЖ - България.

Според организацията Момчилова застава в позицията на адвокат на държавните институции и атакува директно българския участник в разследващия международен журналистически консорциум.

"Подобно поведение би подхождало на председател на Роскомнадзор, но е неприемливо за председател на независим орган в европейска демократична страна", обявява АЕЖ-България.

В момента позицията на Момчилова не е общодостъпна в нейния Фейсбук профил, както беше първоначално. Позицията й беше препечатана от някои сайтове.

"Отбелязваме, че журналистическите разкрития за нехуманни практики и насилствени отблъсквания на бежанци от страна на гръцките власти или критиките, които могат да се прочетат в разследвания спрямо хърватските власти, не извадиха Гърция от Шенген, нито нито попречиха на отварянето на вратата на Шенген към Хърватия. Да се обвиняват журналистите, които сочат нередности или вътрешните критици в това, че са причина за неуспеха на страната ни, са рефлекси, които ни водят с десетилетия назад, когато режимът търсеше вътрешни врагове, а Западът беше зад Желязна завеса", коментира организацията.

mediapool.bg