Кламер БГ - Новини: Журналист от "Шпигел": Имало е директен натиск от Турция върху България за Бююк

Журналист от "Шпигел": Имало е директен натиск от Турция върху България за Бююк

България

|
Пет, 18 Септ 2020г. 16:51ч.
Журналист от "Шпигел": Имало е директен натиск от Турция върху България за Бююк

"Има директен натиск от страна на Турция върху българските власти да предадат турския бизнесмен Абдуллах Бююк". Това заяви в петък българският журналист Димитър Ганев, който е един от петимата журналисти, участвали в разследването на германското издание "Шпигел".

Бююк бе предаден на турските власт преди четири години и бе обвинен за връзки организацията на Фетуллах Гюлен – ФЕТО. Официалните власти в Анкара обявиха ФЕТО за терористична организация, която стои зад опита за пуч срещу Ердоган през 2016 година.

В своето разследване "Шпигел" припомня за случая на Бююк, който бе предаден на турските власти, въпреки че българският съд на два пъти отказа екстрадицията му. Според германското издание премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган.

Димитър Ганев казва, че журналистическото разследване се базира на секретни грами от турското посолство в София. Журналистът беше категоричен, че няма да разкрие източниците си като оповести откъде се е сдобил с документите.

"Документите бяха потвърдени по много интересен начин. Ако турските власти искаха да прикрият българските си колеги, потвърждаването на автентичността на тези документи – нямаше да бъде възможно. Имаме цялата групичка – министър-председател, бивш главен прокурор, шефове на разузнаване, абсолютно целия връх на българската власт", каза журналистът.

По думите му разследването показва как българските политици са работели с турското посолство, а посланик Гьокче "ги е впрягал да вършат неговата работа".

"Той лобира за експулсирането (на Бююк), по някакъв начин този човек да бъде заведен в Турция, след като има решение на две съдебни инстанции на българския съд, които отхвърлят молбата за екстрадиция с обяснението, че тя е политически мотивирана. Въпреки това турският натиск продължава и той се ожесточава около опита за преврат", казва Ганев.

Сега Абдуллах Бююк съди България в Страсбург. В крайна сметка той е предаден на Турция от българските емиграционни власти заради изтекло право на пребиваване.

Ганев разказва, че след размириците в Турция се е провела среща между турския посланик Сюлейман Гьокче, премиерът Бойко Борисов и шефовете на вътрешното и външното разузнаване. Следва среща и с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, а доказателство за това са грамите на посолството.

"Г-н Цацаров поема ангажименти към турския посланик, след което ги изпълнява. Той публикува отговор на двете разследвания, г-н Цацаров твърди, че си спомня за една среща, грамите твърдят, че е имало две срещи. Накратко, той поема ангажимент да провери след среща с шефовете на българското разузнаване – къде се намира Бююк и да направи среща с вицепрезидента Попова, от която да разбере дали има подадена молба за политическо убежище. Според един от документите, той си е изпълнил тези задължения", казва Ганев.

Около 90 турски граждани са били експулсирани по същата процедура, както Бююк. В своя мандат главният прокурор Сотир Цацаров имаше общо четири срещу с турските главни прокурори, една среща с президента Ердоган и неизвестен брой срещи с турския посланик.

mediapool.bg