Кламер БГ - Новини: Жители на "Бояна" излязоха на протест срещу спортен комплекс на Даниел Боримиров

Жители на "Бояна" излязоха на протест срещу спортен комплекс на Даниел Боримиров

България

|
Четв, 22 Апр 2021г. 20:13ч.
Жители на "Бояна" излязоха на протест срещу спортен комплекс на Даниел Боримиров

Жителите на столичния квартал "Бояна" излязоха на протест в четвъртък, от 18 до 20 часа, за да изразят несъгласие срещу плановете на бившия футболен национал Даниел Боримиров да построи спортен комплекс на игрище в столичния квартал. Местните сформираха гражданска инициатива "Да спасим стадиона в Бояна" или стадион "Кривуля".

Жителите на квартала посочват, че това е последният зелен терен със свободен достъп за живущите в квартала.

"Наше изконно право е да се възползваме от игрището, което е именно с постоянен статут на спортно игрище, а не на обект с търговска цел", посочи една от живущите пред Нова тв.

Стадионът в момента - сн. "Фейсбук"

"Недоумяваме как, докато е течала процедурата за даване под наем на терена никой от местните жители не е уведомен и не е поискано мнението ни как най-ефективно може да се използва един обществен терен", заяви друг жител на "Бояна" Апрахам Аспанян, пред БНТ.

София обаче е дала под наем цялата площ на стадиона на бившия национал Даниел Боримиров. В детайли, през март 2019 г. СОС възлага на кмета да сключи договора за наем, който по думите на местните е проведен без обществена поръчка и без обществено обсъждане.

"В случая "социална" изглежда само наемната цена от 2 000 лв. за общинския имот, а не начина, по който е осигурено ползването на спортния обект от жителите на квартала", се посочва в доклада на "Демократична България".

В отговор на протеста общинските съветници Яна Тодоранова и Тома Белев от "Демократична България" са внесли доклад, с който предлагат на Столичния общински съвет да прекрати договора за наем, ощетяващ обществения интерес. Те настояват СОС да разпореди на главния архитект на район "Витоша" да преразгледа и отмени свое Разрешение за строеж № 133/21.05.2020 г. на спортния комплекс.

И не на последно място, да проведе обществени консултации с жителите на кв. "Бояна" за развитието на спортната база в кв. 208а, м. "Гърдова глава".

Самият Боримиров коментира казуса и присъстваше на протеста.

"Моите намерения са съвсем чисти. Показвам се пред хората с лицето си. Зад мен не стои никой. Парите ми имат доказан произход. Това, което искам да направя, е за всички хора, които живеят и в този район, и в цяла София. Защото в столицата няма подобен спортен комплекс", каза Боримиров пред Нова тв.

Сн. Официален фейсбук страница на Даниел Боримиров

По думите му инвестицията ще е между 3 и 4 млн.лева, като комплексът ще включва три футболни игрища с изкуствена трева, три тенис корта и сграда с бистро и пет съблекални. Между 10 и 15 лева на ден ще излиза ползването им. Спортна база щяла да се ползва безплатно от училищата и детските градини в района, подчерта Боримиров.

Комплексът ще ке казва "Спортен комплекс "Витоша" - 2015". Проверка на Mediapool показа, че в последните часове Боримиров е пуснал петиция във фейсбук страницата си за защита на изграждането на комплекса.

На протеста в защита на стадиона присъстваше и гражданската инициатива "Спаси София". В петък, в Столична община ще се проведе среща между всички спорещи страни по казуса.

mediapool.bg